Εκπαιδευτικοί: Μείωση του αριθμού μαθητών στην τάξη και μέτρα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/08/2020 - 11:11 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

: Το υπουργείο συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική των περικοπών, ενώ προσπαθεί μέσω αντικρουόμενων διαρροών να κατασκευάσει ένα πλασματικό success story για την έναρξη των σχολείων.

Σύλλ. Εκπαιδετικών Π.Ε. Ανατ. Αττικής Κ. Σωτηρίου

Α. Χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών λόγω παραβόλου και αναδιάταξης των πινάκων από το προσοντολόγιο!

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί πετιούνται στην ανεργία, εξαιτίας ενός παραβόλου 3ευρώ. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών από τους προσωρινούς πίνακες του νόμου Γαβρόγλου και η άμεση επιβολή του προσοντολόγιου, οριστικοποιεί τις πρώτες 10.000 τουλάχιστον απολύσεις συναδέλφων αναπληρωτών που δούλευαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκπαίδευση. Ο σύλλογος συμμετείχε σε όλες τις προσπάθειες αποτροπής των αποκλεισμών (Απορριφθέντες, παράβολα και στο βάθος ανεργία! # ΟΧΙ στο Προσοντολόγιο του ν. 4589/2019 # Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ την Τρίτη 7 Ιουλίου)

Β. Προσπάθεια περικοπών στις προσλήψεις αναπληρωτών, ενάντια στην κάλυψη όλων των αναγκών!

Ο σύλλογος κατήγγειλε τις διαρροές και την αρχική πολιτική απόφαση του Υπουργείου να περικόψει από την Α΄ φάση πρόσληψης αναπληρωτών τις θέσεις παράλληλης στήριξης και τμημάτων ΖΕΠ, υποβαθμίζοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες αυτών των παιδιών. (ΟΧΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ 20/8/20). Αυτό το ζήτημα είναι ανοιχτό και πρέπει οριστικά να δεσμευτεί το Υπουργείο ότι θα πραγματοποιήσει τις προσλήψεις που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών. Δεν πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία τμηματικών προσλήψεων που θα αφήνει τα σχολεία σε μόνιμη εκκρεμότητα και θα επιφέρει τεράστιες αδικίες στις τοποθετήσεις αναπληρωτών.

Γ. Τα κενά που ζητάει το υπουργείο και αυτά που έδωσαν οι δ/νσεις δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς είναι σημαντικά αυξημένες από πέρσι. Στους περσινούς χιλιάδες αναπληρωτές πρέπει να προστεθούν και οι συνταξιοδοτήσεις του καλοκαιριού. Το υπουργείο προσπαθεί να συγκρίνει τις περσινές προσλήψεις αναπληρωτών οι οποίες και αυτές περιελάμβαναν περικοπές που είχαμε καταγγείλει. Ο προσδιορισμός των κενών από τις δ/νσεις, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οδηγεί σε προσδιορισμό κενών χωρίς τις μακροχρόνιες άδειες που κατατίθενται στις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και να καλυφθούν όλα τα κενά που ζητούνται, δεν θα καλυφθούν σε καμία περίπτωση όλες οι ανάγκες.

Απαιτούμε στα κενά της δ/νσης να προσμετρηθούν :

Όλα τα ολοήμερα (όχι τα 4 τμήματα και τις αλχημείες της δ/νσης των προηγούμενων χρόνων)
Όλα τα τμήματα που πρέπει να διχοτομηθούν, ώστε να μη γίνει αύξηση του αριθμού των μαθητών που προβλέπει ο Νόμος Κεραμέως
Όλες τις επιπλέον ανάγκες (λινκ από απόφαση ΔΟΕ και συλλόγου πέρσι) που διεκδικεί το εκπαιδευτικό κίνημα
Το σύνολο των αιτημάτων-τμημάτων των σχ. μονάδων για ίδρυση Τ.Υ. Πόσα υπολείπονται εκτός των 40 τμημάτων ΤΥ στην Αν. Αττική (15 τμήματα στο σύλλογο μας) που εγκρίθηκαν με ΦΕΚ 20/8/20 μαζί με εκατοντάδες άλλα πανελλαδικά. Με χαρακτηρισμένες πιστώσεις για το συγκεκριμένο έργο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία δικαιολογία για να μην συμπεριληφθούν στην Α΄ φάση προσλήψεων. Πόσα είναι συγκεκριμένα τα τμήματα ΖΕΠ που ζήτησαν τα σχολεία; πχ το 2ο Λαυρίου έχει ζητήσει τεκμηριωμένα και με βάση τις εγγραφές του Ιουνίου 3 τμήματα ΖΕΠ .
Όλα τα τμήματα που ο σύλλογος κατήγγειλε ότι περικόπηκαν από τη Δ/νση τον Ιούνιο (πχ ολιγομελή σε νηπιαγωγεία)
Τα τμήματα ένταξης – 15 επιπλέον στην Αν. Αττική – που ζητήθηκαν εδώ και δύο χρόνια από τα σχολεία και δεν έχουν ιδρυθεί ως οργανικά αλλά πρέπει να καλυφθούν ως λειτουργικά κενά αφού έχει τεκμηριωθεί η ανάγκη από τα σχολεία.
Τα κενά υπάρχουν στα 2 υποστελεχωμένα ΚΕΣΥ της Αν. Αττικής.
Τα επιπλέον τμήματα που θα προκύψουν από διχοτομήσεις, λόγω μεταγραφών μαθητών με την έναρξη των σχολείων ;

Δ. Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων – ΤΩΡΑ μείωση των μαθητών έως 15

Τεράστιο ζήτημα που συνδέεται άμεσα με τις προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων. Το βασικό μέτρο που αναδείχτηκε από την μέχρι τώρα εμπειρία, είναι η δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, μέχρι 15 για καθοριστικούς υγειονομικούς, αλλά και εκπαιδευτικούς λόγους σύμφωνα με την εμπειρία του Ιουνίου. Αυτό πρέπει να πλαισιωθεί από ενίσχυση των σχολείων με μαζικές μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βοηθητικού προσωπικού και καθαριστριών. Όχι στο άνοιγμα των σχολείων με περισσότερους μαθητές στην τάξη από όσους κλείσαμε πέρσι!!! Όχι στην ατομική ευθύνη και στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μόνο μέσο τη χρήση της μάσκας όπως ετοιμάζει το Υπ Παιδείας και η κυβέρνηση.

Ε. Υπηρεσιακές μεταβολές και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Στα πλαίσια της προσπάθειας να εμφανίσουν όπως- όπως καλυμμένα τα σχολεία, αμφισβητούν ακόμα την νομικά κατοχυρωμένη σειρά υπηρεσιακών μεταβολών, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και νομικές παραβιάσεις. Η απαράδεκτη και παράνομη εγκύκλιος της κ.Γκίκα (Να ανακληθεί η απαράδεκτη – παράνομη εγκύκλιος) είναι χαρακτηριστική. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε καμία παραβίαση των δικαιωμάτων και των προβλεπόμενων υπερεσιακών μεταβολών. Απαιτούμε τον προσδιορισμό των λειτουργικών υπεραριθμιών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς περικοπές με αποδοχή όλων των πραγματικών αναγκών των σχολείων και τις τοποθετήσεις όσων είναι στη διάθεση ή αποσπασμένοι εντός και εκτός ΠΥΣΠΕ.

Ακόμη οφείλει να καλέσει η Δ/νση για αιτήσεις συμπληρωματικών αποσπάσεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Αυτό ξέρουν οι συνάδελφοι ως ετήσια διαδικασία και δε θα αποδεχτούμε περικοπή αποσπάσεων για κανένα λόγο. Φυσικά απαιτούμε την απόδοση όλων των κενών στους αναπληρωτές.

Διεκδικούμε :

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία
Εδώ και τώρα νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης
Κατάργηση του ν.4589/19 (προσοντολόγιο Γαβρόγλου)
Κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/20
Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς ( δασκάλους, νηπιαγωγούς και ειδικότητες, ΖΕΠ, τάξεων υποδοχής και Δ.Υ.Ε.Π ) και ειδικής αγωγής (δασκάλων, νηπιαγωγών, ειδικοτήτων, παράλληλων στηρίξεων, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.)
Οι τοποθετήσεις να γίνουν με δημοσιοποιημένα όλα τα κενά και να πραγματοποιηθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Όχι στη χρήση των προσωρινών πινάκων για προσλήψεις αναπληρωτών. Εδώ και τώρα να δοθεί η δυνατότητα σε όλες και όλους να κάνουν αιτήσεις με κατάρτιση πινάκων με πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία, στοιχεία που είναι ΗΔΗ καταχωρημένα στον ΟΠΣΥΔ.
Άνοιγμα των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές και τήρηση των απαιτούμενων προφυλάξεων με 15 μαθητές το ανώτερο στην τάξη σε όλα τα σχολεία και πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Καμία εφαρμογή της εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» σύγχρονης ή ασύγχρονης με ανοιχτά σχολεία. Δια ζώσης διδασκαλία σε πραγματικό χρόνο, με εκπαιδευτικούς και όλους τους μαθητές παρόντες.
Κατάργηση της τροπολογίας για την παροχή εξ αποστάσεως «εκπαίδευσης» με ανοιχτά σχολεία.
Καμία περικοπή στις άδειες ανατροφής των νεοδιόριστων συναδελφισσών, όπως επιχειρείται μέσω της τελευταίας σχετικής εγκυκλίου.

Ο σύλλογος καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Δευτέρα 24/8 στις 10.30πμ στο υπουργείο εσωτερικών για να απαιτήσουμε ΚΑΝΕΝΑΣ συνάδελφος να ΜΗΝ αποκλειστεί λόγω παραβόλου και για τα ζητήματα όλων των απορριφθέντων των πινάκων του ΑΣΕΠ και αίτημα τη μη χρήση των προσωρινών πινάκων του ν. 4589
Τρίτη 25/8 στις 11πμ στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή ώστε να απαιτήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ και μέτρα για την ασφαλή έναρξη των σχολείων
Την Τρίτη 25/8 το μεσημέρι το ΔΣ το συλλόγου θα ζητήσει συνάντηση με το νέο Δ/ντη εκπαίδευσης προκειμένου να συζητήσει τον προγραμματισμό της Δ/νης και να θέσει όλα τα ζητήματα.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: