Ανακοίνωση έβγαλε η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα στην οποία αναφέρει πώς «η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των από την αρχή της χρονιάς».

H ανακοίνωση:

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την έκταση της πανδημίας στη χώρας μας. Υπηρετώντας την στρατηγική απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, ακολουθώντας την πολιτική περικοπών των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. ευθύνεται για τη σημερινή δραματική εικόνα των νοσοκομείων, τη διασπορά του ιού στην κοινότητα και τον υψηλό βαθμό θνητότητας.

Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων από την αρχή της χρονιάς, διαδίδοντας ψέματα ότι τα σχολεία δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης του ιού, άρα δε χρειάζονται μέτρα, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα σχολεία στις αρχές Νοέμβρη. Αυτές οι επιλογές έχουν ανυπολόγιστο κόστος για την υγεία εκπαιδευτικών και γονέων, την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, ενώ εντείνουν τα μορφωτικά ελλείμματα και τις εκπαιδευτικές ανισότητες.

Ενώ τα κρούσματα της πανδημίας ξεπέρασαν κάθε όριο, τα σχολεία ξανανοίγουν με τους ίδιους ακριβώς όρους που έκλεισαν, αρχής γενομένης από τα Λύκεια. Τα περιβόητα «», που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως βασικό εργαλείο διαχείρισης της πανδημίας, είναι πειστήριο της εγκληματικής πολιτικής που φορτώνει στην «ατομική ευθύνη» ακόμα και τη διάγνωση της νόσου! Με τους ίδιους ακριβώς όρους, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία μετά το Πάσχα. Την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών παραπέμπεται σε βάθος χρόνου ή στην τυχαιότητα των αδιάθετων εμβολίων

Σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, η κυβέρνηση επιμένει στη νομοθέτηση και εφαρμογή του αντιδραστικού-αντιεκπαιδευτικού πλαισίου που ορθώνει ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς στη μόρφωση και εισάγει τον αυταρχισμό και την πειθάρχηση-τιμωρία ως «παιδαγωγικά μέσα» (Τράπεζα Θεμάτων, αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ, Πανεπιστημιακή Αστυνομία), ενώ με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των σχολικών μονάδων και τον χαρακτηρισμό σχολείων ως Πρότυπα- Πειραματικά, το Υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να περάσει από το παράθυρο την κουλτούρα της αξιολόγησης στο σχολείο, μετά την συντριπτική της ήττα από την καθολική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Συνάμα, το σκάνδαλο της σύμβασης με τη Cisco των 2 εκατομμυρίων ευρώ, που δήθεν παρείχε τις υπηρεσίες της δωρεάν, αλλά και της παράδοσης των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, είναι ενδεικτικό του ρόλου της τηλεκπαίδευσης για το σήμερα και το αύριο του δημόσιου σχολείου, αλλά και την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του.

Επιπλέον, με τον επερχόμενο αντι-συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζεται η επίθεση στα εργασιακά, κοινωνικά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως αυτό της συγκέντρωσης και διαδήλωσης, η κρατική καταστολή και η αστυνομοκρατία.

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από την πραγματικότητα της πανδημίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, το εκπαιδευτικό κίνημα, μαζί με το ευρύτερο εργατικό, λαϊκό κοινωνικό κίνημα, με κινητήρια αγωνιστική δύναμη και συλλογική δράση από τα πρωτοβάθμια σωματεία πέτυχε σημαντικές νίκες ακυρώνοντας στην πράξη στρατηγικές πλευρές των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών (δεν μπήκαν κάμερες στις τάξεις, δεν πέρασαν οι ηλεκτρονικές «ψευτοεκλογές» αιρετών, δεν εφαρμόστηκε η αύξηση ωραρίου των νηπιαγωγών, δεν πέρασε η αξιολόγηση σχολικής μονάδας, έσπασε στην πράξη η απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση).

Με γνώμονα λοιπόν τα παραπάνω, συνεχίζουμε τη μάχη ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ:

• Την ουσιαστική στήριξη του δημόσιου σχολείου, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, έως 15 μαθητές στο τμήμα, κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς, υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, αναδιάταξη και μείωση της ύλης, άνοιγμα των σχολείων με ασφαλείς όρους, αραίωση μαθητών, καθαριότητα, μαζικά μοριακά τεστ, ιχνηλάτηση, επιδημιολογική επιτήρηση, εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών που επιθυμούν, ενημέρωση και δικαίωμα επιλογής εμβολίου- Μέτρα για την υγεία όλου του λαού.
• Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς χωρίς “αστερίσκους”. Ίσα δικαιώματα σε μόνιμους και αναπλητωτές. Προσλήψεις εκπαιδευτικών για όσες ανάγκες δημιουργηθούν.
• Η τηλεκπαίδευση να μην νομιμοποιηθεί και να μην μετατραπεί σε μόνιμη συνθήκη για κανέναν. Να καταργηθεί η ΠΝΠ που την καθιστά υποχρεωτική και όλων των σχετικών νομοθετικών διατάξεων π.χ ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.
• Να καταργηθεί η τράπεζα θεμάτων. Ούτε να το σκεφτούν να την εφαρμόσουν. Να μη γίνουν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Όχι στην ΕΒΕ για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Να αυξηθούν οι εισακτέοι. Αναδιάρθρωση και μείωση της ύλης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης! ΕΞΩ οι ιδιωτικές εταιρείες από τα σχολεία! Καμιά ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη της επαφής μας με τους μαθητές. Προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ενίσχυση των δημόσιων υποδομών ώστε να αποτελέσουν και πραγματικά εργαλεία για τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία.
• Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως για το σχολείο, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και πανεπιστημιακή αστυνομία!
• Όχι στην αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση των σχολείων(ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό, πρότυπα- πειραματικά ).
• Την στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των υγειονομικών για ΜΕΘ, προσλήψεις – διορισμούς προσωπικού, εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων!
• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία, υγεία και όχι για τις δυνάμεις καταστολής και εξοπλισμούς.
• Απαιτούμε να εφαρμοστεί αμέσως η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά με όρους εργασιακής αξιοπρέπειας για όλες-όλους τους νηπιαγωγούς και μορφωτικών δικαιωμάτων για όλους τους μαθητές.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΕ:

• Συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για «Ψωμί, Παιδεία, Υγεία, Ελευθερία» με συγκέντρωση στην Αθήνα την Πέμπτη 15/4, στις 13.00 στα Προπύλαια.
• Επαγρύπνηση και συσπείρωση της μαχόμενης εκπαίδευσης και του κινήματος, ώστε να υπάρξει άμεση αγωνιστική απάντηση σε κάθε σχέδιο για προώθηση της ατομικής αξιολόγησης καθώς και του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νόμου.