Εκπαιδευτικοί: Απαράδεκτη κατάσταση στο ΕΝΕΕΓΥΛ Ζακύνθου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/10/2020 - 18:32 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΝΕΕΓΥΛ Ζακύνθου με ευθύνη του Κράτους, της Περιφέρειας και του Δήμου.

ΕΛΜΕ Ζακύνθου

Τα ΕΝΕΕΓΥΛ εξυπηρετούν παιδιά που χρήζουν ιδιαίτερης εκπαιδευτικής προσέγγισης που όμως μπορούν σταδιακά και με κατάλληλη μέριμνα και εκπαίδευση να ενταχθούν στα Γενικά Γυμνάσια/Λύκεια και τα ΕΠΑΛ. Σε πλήρη ανάπτυξη μπορούν να φτάσουν τις 8 τάξεις, 4 στο Γυμνάσιο και 4 στο Λύκειο.

Στο νησί μας η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή ιδρύθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος (2019-20) και στεγάστηκε «προσωρινά» σε λυόμενες αίθουσες στο χώρο του ΕΠΑΛ. Εξίσου «προσωρινή» ήταν και η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Ζακύνθου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών του σχολείου, της Δ/ντριας και των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών, από την πρώτη στιγμή αυτό που εισέπραξαν ήταν η πλήρης αδιαφορία.

Το ίδιο σκηνικό στήνεται και φέτος στο συγκεκριμένο σχολείο. Παρά το ότι το σχολείο μεγαλώνει (από 4 τάξεις πέρσι, φέτος έφτασε τις 6), αποτέλεσμα της αυτοθυσίας του συλλόγου διδασκόντων, του ΕΕΠ και του ΕΒΠ, η αντιμετώπιση που εισπράττει είναι η ίδια.

Η παρούσα κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, αρνείται να χρηματοδοτήσει την στέγαση σε νέο σύγχρονο χώρο που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, την ώρα που οι μόλις 4 λυόμενες αίθουσές του καλούνται να στεγάσουν 6 τμήματα!

Η Περιφέρεια δεν έχει λύσει ακόμα το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών με εξειδικευμένο συνοδό προφασιζόμενη το «άγονο» των διαγωνισμών και ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη για τη μεταφορά του συνόλου των μαθητών.

Ο Δήμος δεν έχει προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια συντήρησης του κτηρίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στέγαστρο (σε σχολείο που φοιτούν ακόμη και παιδιά με πρόβλημα επιληψίας), οι αίθουσες να πλημυρίζουν με την πρώτη βροχή, ο χώρος του προαυλίου να μην επαρκεί για τους μαθητές.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο!

Απαιτούμε:

· Με ευθύνη του κράτους έναρξη εργασιών για την κατασκευή σύγχρονου κτηρίου που να εξυπηρετεί τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών – Η σχολική στέγη αποκλειστική ευθύνη του κράτους, επίλυση του προβλήματος αποκλειστικά με κρατικό φορέα κατασκευής σχολικών κτηρίων

· Η Περιφέρεια άμεσα να επιλύσει το πρόβλημα της μεταφοράς όλων των μαθητών του σχολείου από και προς το σπίτι τους με ειδικά λεωφορεία και κατάλληλα εκπαιδευμένους συνοδούς.

· Ενιαίος κρατικός φορέας μεταφοράς όλων των μαθητών με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και εξειδικευμένους συνοδούς.

· Ο Δήμος άμεσα να παράσχει στο σχολείο επιπλέον κατάλληλες αίθουσες για τη στέγαση των μαθητών και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον ευπρεπισμό των αιθουσών του σχολείου και των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων

· Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων του σχολείου

· Μονιμοποίηση-διορισμός διδακτικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ΕΕΠ και ΕΒΠ, που να καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών.

· Διορισμός μόνιμου προσωπικού καθαριότητας

Η ΕΛΜΕΖ καλεί τους γονείς και τους μαθητές σε κινητοποίηση το επόμενο διάστημα, προκειμένου να θέσουμε από κοινού προ των ευθυνών τους όλους του φορείς της κρατικής και τοπικής διοίκησης και να απαιτήσουμε την επίλυσή των οξυμμένων προβλημάτων του σχολείου.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: