Δίκαιη για το Υπ. Παιδείας η μοριοδότηση μεταπτυχιακών ενός έτους

Ο Αν. Υπ Παιδείας, Τ. Κουράκης, χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα τη σημερινή (4/5/2015) συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τα «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση».Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι ακούστηκαν αρκετές «ενδιαφέρουσες και δίκαιες» προτάσεις από τους ομιλητές, και ειδικότερα τόνισε ότι βλέπει «πολύ θετικά» το θέμα της μοριοδότησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων ενός έτους, στη διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης.

Ο κ. Κουράκης, επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο αναφέρεται σε «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση», έχει μεταβατικό χαρακτήρα και παραδέχθηκε ότι τα ζητήματα στα οποία άπτεται θα έπρεπε κανονικά να συζητηθούν επί μακρόν. «Η μεγάλη αλλαγή θα προκύψει μέσα από τον διάλογο», διαβεβαίωσε. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι είναι απαραίτητες οι μεταβατικές διατάξεις, ειδικά για το θέμα των εξετάσεων, καθώς μέριμνα του υπουργείου είναι «να μην αιφνιδιάσουμε τα παιδιά». Επίσης, αναφορικά με την προσθήκη ενός επιπλέον μαθήματος επιλογής στη διαδικασία εξετάσεων, ανέφερε ότι με αυτόν τον τροπο αίρεται μια αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος, καθώς οι υποψήφιοι στερούνταν ευρύτερου πεδίου επιλογής.

Για το ζήτημα της επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι η συνέντευξη, η οποία έχει «εξαιρετικά υποκειμενικό» χαρακτήρα, αφαιρείται, ώστε να εισαχθεί η ψήφος των διδασκόντων, μέτρο που χαρακτήρισε επίσης μεταβατικό.

Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η αποτελεσματικότητα, με το να βρίσκονται περισσότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και λιγότεροι σε διοικητικές θέσεις.”

Ακόμη υπερασπίστηκε τις διατάξεις που αφορούν τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές»: «Έτσι και ένας φοιτητής θέλει να σπουδάσει, πρέπει να σπουδάσει».

Την Τρίτη 5/5/2015 θα καταθέσουν τις θέσεις τους για το νομοσχέδιο δεκατέσσερις φορείς και κατόπιν θα διεξαχθεί η συζήτηση επί των άρθρων, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8/5

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ