Διευκρινήσεις για τους σχολικούς νοσηλευτές που εργάζονται στην παράλληλη στήριξη

 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΥΣΕΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΣ ΕΡΙΦΥΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Θα ήθελα να διευκρινήσω κάτι που αφορά σχολικούς νοσηλευτές (παράλληλης κατά κύριο λόγο). Επειδή έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα των σχολικών νοσηλευτών που υποστηρίζουν παιδί με χρόνιο νόσημα σε ένα σχολείο εαν μπορούν να καλύψουν και τις νοσηλευτικές ανάγκες άλλου παιδιού με χρόνιο νόσημα είτε στο ίδιο σχολείο ή σε παρακείμενο.

Τι μπορεί να ισχύει με βάση το νομικό πλαίσιο που υπάρχει και τα προγράμματα ΕΣΠΑ: οι σχολικοί νοσηλευτές μπορούν να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες άλλου παιδιού μόνο στο ίδιο σχολείο που υπηρετούν και εφόσον το άλλο παιδί έχει έγκριση για σχολικό νοσηλευτή. Αυτό αναφέρεται και στις πιστώσεις που δόθηκαν αλλά και πρέπει να το γνωρίζουν οι διευθυντές των σχολείων. Εαν δεν το γνωρίζουν μπορούν να το μάθουν. Εαν το άλλο παιδί δεν έχει έγκριση για σχολικό νοσηλευτή (με βάση το νόμο που δεν καλύπτει) μπορεί να καλύψει μόνο βασικές ανάγκες (δηλ. εαν υπάρξει πρόβλημα να παρέμβει ή να καθοδηγήσει ή να δώσει Α΄βοήθειες κλπ δεν μπορεί να παρέχει συστηματική νοσηλευτική κάλυψη δηλ.).

Όσον αφορά για παρακείμενο σχολείο δεν μπορεί ο σχολικός νοσηλευτής να καλύψει ανάγκες παιδιού ακόμη και εαν το παιδί έχει έγκριση για σχολικό νοσηλευτή γιατί δεν καλύπτεται νομικά να φεύγει από το σχολείο του και να πηγαίνει να προσφέρει υπηρεσίες αλλού. Μια λύση είναι να έρθει το παιδί στο σχολείο που είναι ο νοσηλευτής ώστε να μπορεί να έχει τη νοσηλευτική κάλυψη που χρειάζεται. Και πάλι θα πρέπει να έχει εγκριθεί αίτημά του ότι χρειάζεται σχολικό νοσηλευτή.

Αλλιώς πάλι καλύπτεται όσον αφορά μόνο τις βασικές του ανάγκες. Πολλοί συνάδελφοι είναι πραγματικά πρόθυμοι να βοηθήσουν σε κάθε περίπτωση και είναι προς τιμήν τους αυτό αλλά οι συμβάσεις και το νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπουν περαιτέρω παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση όταν χρειάζεται να γίνεται παρέμβαση (πχ μέτρηση, χορήγηση ινσουλίνης, αντιΕ φαρμάκου κλπ) θα πρέπει να υπάρχουν γραπτές οδηγίες του γιατρού πως, πότε κλπ και υπογραφή γονέων ότι επιτρέπουν να γίνονται οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις από το σχολικό νοσηλευτή στο σχολείο.

Εριφύλη Διαμαντοπούλου  Αιρετή ΠΥΣΕΕΠ Κ. Μακεδονίας

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !