«Διαμαρτυρία του ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΕΣΥ κατά την περίοδο των έκτακτων μέτρων»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/03/2020 - 19:36 | Author: Newsroom Ipaidia

Δημοσιεύθηκαν στα ΦΕΚ B 783 – 10.03.2020 και ΦΕΚ B 782 – 10.03.2020, οι σχετικές ΚΥΑ, μετά τις από 10.3.2020 εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Προβλέπεται η «προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020… όλων των σχολικών μονάδων» και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α) ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαπιστώσαμε, ότι από τις παραπάνω ΚΥΑ εξαιρούνται τα ΚΕΣΥ της χώρας. Σύμφωνα με το Νόμο 4547/2018 και τον Ενιαίο Κανονισμό Λειτουργίας τους (Υπ. Απόφαση 211076/ΓΔ4, ΦΕΚ 13-12-2018), «όλες οι πράξεις, ενέργειες και εισηγήσεις των Κ.Ε.Σ.Υ. έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και αποσκοπούν στην πολυδιάστατη υποστήριξη του έργου των σχολικών μονάδων και του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού της περιοχής ευθύνης τους». Άρα η λειτουργία των ΚΕΣΥ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

 

Ο λόγος που κλείνουν τα σχολεία είναι για την αποφυγή του συνωστισμού και την μείωση της διασποράς του ιού από τους μαθητές, στους οποίους συστήνεται να παραμένουν στο σπίτι. Εκτιμούμε ότι η συνέχιση της λειτουργίας των ΚΕΣΥ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των γονέων αλλά και του προσωπικού αυτών, καθώς σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται αρκετές αξιολογήσεις μαθητών.

 

Ως γνωστό, στην πλειοψηφία των ΚΕΣΥ της χώρας, δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται επαρκείς συνθήκες υγιεινής, οι χώροι είναι μικροί χωρίς εξαερισμό και χωρίς φυσικό φωτισμό και με στενή επαφή των ατόμων κατά την διάρκεια της αξιολόγησης.

 

Λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και έχοντας ν΄αντιμετωπίσουμε την χαρακτηριζόμενη από τον Π.Ο.Υ ως πανδημία, κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη της αναστολής λειτουργίας των ΚΕΣΥ καθ΄όλη την περίοδο που τα σχολεία θα είναι κλειστά. Γι΄αυτό:

 

-Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας άμεσα να παρέμβει με έγγραφό του και να εντάξει στα παραπάνω μέτρα όλα τα ΚΕΣΥ πανελλαδικά, διασφαλίζοντας την υγεία των μαθητών, των γονέων και των εργαζομένων σ΄αυτά.

 

-Καλούμε τις Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) να στηρίξουν το αίτημα της αναστολής λειτουργίας των ΚΕΣΥ.

   • ideascentral

    europalso

Enter your email address: