Την αντιεκπαιδευτική διάταξη για το νέο σύστημα εξετάσεων στην Α′ Λυκείου καταγγέλλει η ΟΛΜΕ. Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων δίνει διευκρινίσεις για την επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών που εκδίδουν

Της Αννας Ανδριτσάκη

Την τροποποίηση «για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες του αντιεκπαιδευτικού νόμου για την Παιδεία και την κατάρτιση» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, με την ιδιότητα του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνει: την επιμονή στην «αντιεκπαιδευτική» διάταξη για την τράπεζα θεμάτων στις εξετάσεις από τη φετινή χρονιά στην Α′ Λυκείου, την αύξηση του βαθμού δυσκολίας στην προαγωγή των μαθητών ΕΠΑΛ, «ωθώντας τους προς την πρόωρη κατάρτιση και τη μαθητεία των ΣΕΚ», την τελευταίας στιγμής μετακίνηση των καθηγητών της διαθεσιμότητας για την περίοδο των εξετάσεων στα ΕΠΑΛ, «αδιαφορώντας για το ότι δεν έγιναν μαθήματα το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς», την εν κρυπτώ προσπάθεια να αντιμετωπίσει θέματα σχετικά με τη διάρκεια του σχολικού έτους κ.ά.

Τα κολέγια

Σε διευκρινίσεις για την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων των ευρωπαϊκών κολεγίων προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων, με αφορμή λανθασμένες ερμηνείες των τελευταίων ρυθμίσεων με τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αναγνώρισης.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι:

-Η ισχύουσα νομοθεσία καλύπτει μόνο τα πτυχία των πανεπιστημίων χωρών της Ε.Ε. που έχουν δοθεί σε αποφοίτους κολεγίων (σ.σ.: μέσω franchising ή πιστοποίησης) και όχι τους τίτλους από κολέγια που δεν είναι πτυχία

-Η αναγνώριση δεν αφορά πτυχία από τρίτες χώρες (πλην Ε.Ε.)

-Αρμόδιο όργανο για τις αναγνωρίσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας με τα αντίστοιχα ελληνικά ΑΕΙ είναι το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων).

-Οποιος τύχει τέτοιας επαγγελματικής αναγνώρισης έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με έναν απόφοιτο ελληνικού ΑΕΙ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος συμμετοχής στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ.

-Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τα επαγγέλματα του Μηχανικού και του Δικηγόρου (περιλήφθηκαν στον Νόμο 4254/2014) είναι απόρροια της γενικής αναγνώρισης των πτυχίων των αποφοίτων των κολεγίων (σ.σ.: σύμφωνα με όλους τους νόμους και τροποποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια βάσει του Π.Δ. 38/2010 με το οποίο δρομολογήθηκε η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας περί επαγγελματικής αναγνώρισης).