Η ΠΕΑΔ ζητά την πριν την προκήρυξη των εκλογών

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΑΔ:

Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (Π.Ε.Α.Δ.) ως θεσμικός εκπρόσωπος των αναπληρωτών της χώρας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Νέοι άνθρωποι χάθηκαν τόσο άδικα! Νέοι άνθρωποι που πριν μερικά χρόνια ήταν μαθητές μας στα σχολεία!

Μία από τις αιτίες που οδήγησαν στο τραγικό αυτό γεγονός είναι και η υποστελέχωση του οργανισμού σιδηροδρόμων, που τον οδήγησε σε χρόνιες παθογένειες και μαρασμό. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, δηλαδή, που αντιμετωπίζει και το δημόσιο σχολείο εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2019 και μετά, η κυβέρνηση προχώρησε σε διορισμούς, γεγονός που αναγνωρίζεται από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας,
ωστόσο ο αριθμός τους ήταν σταγόνα στον ωκεανό.

Ατράνταχτη απόδειξη αποτελούν οι περίπου 48.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που καλούνται κάθε χρόνο να καλύψουν αυτά τα κενά και να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο.

Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα κενά που προκύπτουν από τις φετινές συνταξιοδοτήσεις, ο αριθμός των αναπληρωτών που θα χρειαστούν το σχολικό έτος 2023-2024 θα ανέρχεται περίπου στις 52.000 (!!!), εκτός αν -σύντομα- κινηθούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση της δημόσιας εκπαίδευσης με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει επιλέξει για μία ακόμη φορά το “Πάμε κι όπου βγει”, αντιμετωπίζοντας και τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας με έλλειψη σχεδιασμού και με μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Καλούμε, λοιπόν, την Υπουργό Παιδείας να ανακοινώσει άμεσα και πριν την προκήρυξη των εκλογών τον αριθμό των μόνιμων διορισμών που πρέπει να πραγματοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2023, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων και να στελεχωθούν με τον απαραίτητο αριθμό εκπαιδευτικών.