Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής για τη Φυσική Αγωγή – Δείτε την ανακοίνωση:

Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής είναι μια νεοσύστατη Συνδικαλιστική Ένωση, που έχει ως βασικό σκοπό την ανάδειξη στο ευρύ κοινό και στους αρμόδιους φορείς των χρόνιων αδικιών σε βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών του Κλάδου μας. Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα περισσότερο από ποτέ, να διδάσκεται σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης από εξειδικευμένους Επιστήμονες, τους οποίους διαθέτει.

Το άρθρο 4 του Διεθνούς Καταστατικού Χάρτη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της UNESCO (1978) διευκρινίζει ότι: «Η διδασκαλία, η προπόνηση και η διοίκηση στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό πρέπει να ασκείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό». Ειδικά στη χώρα μας, με τα υψηλότατα ποσοστά παχυσαρκίας στον ανήλικο και ενήλικο πληθυσμό και του μειωμένου χρόνου συμμετοχής σε κάποια αθλητική δραστηριότητα σε σύγκριση με άλλες χώρες, ο καταρτισμένος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής είναι ο μόνος που θα μπορούσε να διορθώσει σταδιακά αυτή τη στρεβλή κατάσταση.

Παρόλα αυτά, οι αναχρονιστικές και εσφαλμένες αντιλήψεις για την αναγκαιότητα του μαθήματος στην Εκπαίδευση, ωθούν διαχρονικά τις κυβερνήσεις σε πληθώρα λάθος επιλογών, αντιμετωπίζοντας τον Κλάδο μας ως Κλάδο «δεύτερης κατηγορίας». Το αποτέλεσμα είναι να μην προσλαμβάνεται έγκαιρα το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζεται στα σχολεία, αφήνοντας ακάλυπτα χιλιάδες κενά, τόσο στην Πρωτοβάθμια, όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ειδικότητες να διδάσκουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής, τόσο στην Προσχολική Αγωγή, όσο και σε επίπεδο Δημοτικών Σχολείων! Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων, όταν αναγκάζονται να βρεθούν σ’ αυτή τη θέση ασφαλώς και προτιμούν να καλύψουν τη δική τους διδακτική ύλη σε βάρος της κινητικής δραστηριότητας των παιδιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών τους.

Ως οι πλέον ειδικά καταρτισμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, αιτούμαστε την άμεση επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων του Κλάδου μας:
Στελέχωση των υφιστάμενων οργανικών θέσεων στο σύνολο της χώρας (2.811 «αποχωρήσαντες», 542 προσληφθέντες από το 2010-σήμερα!)
Κάλυψη όλων των «λειτουργικών» κενών στις βαθμίδες της εκπαίδευσης (1.712 αναπληρωτές προσελήφθησαν το 2022-23 και 1.136 αναπληρωτές από 1/9/23 μέχρι σήμερα!)

Ολοκλήρωση της σύστασης των νέων 477 οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις εισηγητικές εκθέσεις των οικείων Διευθύνσεων Π.Ε.
Εξορθολογισμό των ωρών διδασκαλίας του μαθήματός μας, όπως απαιτείται σε κάθε δομικό κύτταρο της Εκπαίδευσης
Εισαγωγή, επιτέλους, του μαθήματός μας στην Προσχολική Αγωγή σύμφωνα με τις εξαγγελίες προηγούμενων Υπουργών Παιδείας
Μετατροπή των «χρόνιων» λειτουργικών κενών σε οργανικά (Πολυετείς αποσπάσεις σε φορείς)
Έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση των Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων
Καθιέρωση εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής ως «Παράλληλη Στήριξη» στη διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, σε μαθητές που ήδη διαθέτουν τέτοια υποστήριξη.
Συντήρηση υφιστάμενου και προμήθεια αθλητικού υλικού και αναλωσίμων
Εισαγωγή κατάλληλης διάταξης-πρόβλεψης, στις νέες ανεγέρσεις σχολικών κτιρίων, ώστε να προβλέπεται ως απαραίτητη προϋπόθεση η δημιουργία και κατάλληλου σχολικού κλειστού γυμναστηρίου