Οι αρμόδιοι δηλώνουν άγνοια για το αν θα γίνει αύριο η έναρξη του προγράμματος αστυνόμευσης πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από την .

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδουν ότι προτίθενται να ενεργοποιήσουν άμεσα τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (), ενώ άγνοια για ενδεχόμενη παρουσία –αύριο– της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα κάμπους δηλώνουν και εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών.

Παρά ταύτα, για σήμερα το απόγευμα έχουν εξαγγελθεί πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, ενώ την Παρασκευή οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας έχουν ανακοινώσει ότι θα περιμένουν τους νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς από νωρίς το πρωί στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και στην είσοδο της ΑΣΟΕΕ.

Σε ανακοίνωσή τους, για παράδειγμα, με την οποία καλούν σε συμμετοχή στο αποψινό συλλαλητήριο στην Καμάρα, οι σύλλογοι φοιτητών Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι εναντιώνονται «στην εγκατάσταση της Αστυνομίας σε κάθε μορφή μέσα στα πανεπιστήμια, τη βάναυση και άγρια καταστολή και αστυνομοκρατία» κ.ά. Στην Αθήνα, το φοιτητικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις 6 μ.μ. σήμερα στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει συνέλευση φοιτητών στις 8 μ.μ. στο κτίριο της Νομικής προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Αντίστοιχα, οι αυριανές συγκεντρώσεις στις εισόδους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν προγραμματιστεί για τις 6 το πρωί.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Για όλες και όλους εμάς αρχίζει η μεγάλη μάχη για την αξιοπρέπεια, στις πύλες της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης στην Αθήνα. Θα είμαστε εκεί δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. Από την Παρασκευή 10 Ιουνίου τα ξημερώματα. Κυρία Κεραμέως, σας περιμένουμε!», έγραψε, ενδεικτικά, στην ιστοσελίδα του στο Facebook ο καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας. Εκπρόσωποι πάντως των πρυτανικών αρχών που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με ενδεχόμενη –αύριο ή το αμέσως επόμενο διάστημα– παρουσία των ΟΠΠΙ στους χώρους των πανεπιστημίων. Την πιθανότητα άμεσης παρουσίας των στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα κάμπους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης διέψευσαν όμως και αρμόδιες πηγές από το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, σχολιάζοντας τη φημολογία των τελευταίων εικοσιτετράωρων και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις υπογράμμισαν ότι οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα αναλάβουν δράση μόνο όταν οι πρυτανικές αρχές προχωρήσουν στην εγκατάσταση καμερών ασφαλείας και συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης (τουρνικέ) στα πανεπιστήμια.

Οι 360 νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί έδωσαν πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το «παρών» στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης. Πήραν φύλλα πορείας και τοποθετήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα των Διευθύνσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούν ως ειδικοί φρουροί. Θα παραμείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς έως ότου αποφασιστεί η δημιουργία των ΟΠΠΙ. Είχε προηγηθεί η τετράμηνη εκπαίδευσή τους, με βάση το περιεχόμενο των καθηκόντων που πρόκειται να αναλάβουν.