Η “Παρέα εν δράσει” πετά με την AEGEAN στη Ρόδο στις 23 Οκτωβρίου 2016

“Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους!”

Ο Δήμος Ρόδου με το Γραφείο Εθελοντισμού, το Δωδεκανησιακό Σύλλογο Τυφλών και την Εθελοντική πρωτοβουλία «Παρέα εν δράσει» διοργανώνουν 2ήμερο εκδηλώσεων, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, με τίτλο: «Μάθε για μένα και ας Σχεδιάσουμε για όλους».
Η “Παρέα” βιώνει εκ των έσω την αναπηρία αλλά, σε κάθε ευκαιρία, όλα τα μέλη της μεταδίδουν διαρκώς θετική ενέργεια και παροτρύνουν σε θετικές σκέψεις για το κοινό καλό, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.
“Ευελπιστούμε μέσα από το διήμερο, που θα είναι ταυτόχρονα ψυχαγωγικό, να ενημερωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι», μας επισήμανε η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δυο φύλων και Τρίτης ηλικίας.
Στο 2ήμερο των δράσεων, ο χρυσός παραολυμπιονίκης στίβου – ποδηλασίας Θανάσης Μπαράκας, ο χάλκινος παραολυμπιονίκης στίβου Ιωάννης Πρώτος και τα μέλη της εθνικής παραολυμπιακής ομάδας, η πρωταθλήτρια Ελλάδας στην ξιφασκία με αμαξίδιο Κέλλυ Λουφάκη και ο πρωταθλητής Ελλάδας στην αντισφαίριση με αμαξίδιο Στέφανος Διαμαντής, θα προάγουν το παραολυμπιακό ιδεώδες, θα μιλήσουν για τα παραολυμπιακά αθλήματα, για την εμπειρία τους στους πρόσφατους παραολυμπιακούς αγώνες και θα καλέσουν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν ενεργά και να τους συναγωνιστούν ισότιμα, σε μια ρεαλιστική προσομοίωση των παραολυμπιακών άθλημάτων τους. Μέσω των βιωματικών εργαστηρίων προσομοίωσης, θα συλλέξουν και θα μοιράσουν γνώση και εμπειρία σε μια αλληλεπιδραστική επικοινωνία, μεταδίδοντας διαρκώς αισιόδοξα μηνύματα και θετική ενέργεια.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στην πλατεία Δημαρχείου από τις 11.30πμ, όλοι θα μπορούν να λάβουν ενεργά μέρος σε:
Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας τυφλών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας θα καλείται να κινηθεί, χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι με τα μάτια καλυμμένα.
Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης κινητικότητας παραπληγικών, κατά τη διάρκεια του οποίου καθένας μπορεί να καθίσει σε αναπηρικό αμαξίδιο και να δοκιμάσει να κινηθεί με αυτό.
Παρουσίαση των αθλημάτων της ξιφασκίας και της αντισφαίρισης με αμαξίδιο, με ενεργητική συμμετοχή των παρευρισκομένων, οι οποίοι θα μπορούν με τη χρήση ασφαλούς πλαστικού ακίνδυνου ξίφους, να ξιφομαχήσουν με την πρωταθλήτρια Ελλάδας Κέλλυ Λουφάκη, να αντιμετωπίσουν την ρακέτα του πρωταθλητή Ελλάδας Στέφανου Διαμαντή και να γνωρίσουν την ποδηλασία τυφλών με το Θανάση Μπαράκα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο ΣΔΕ Ρόδου(Μιχ. Πετρίδη 29, στο χώρο του 7ουΓυμνασίου) στις 19:00, με θέμα: «Σχεδιάζουμε ένα καλύτερο κόσμο για όλους», όπου οι παραολυμπιονίκες και ο νομικός και δημοσιογράφος Τάκης Αλεξανδράκης θα αναφερθούν στα οφέλη της ενασχόλησης των Ανθρώπων με Αναπηρία με τον αθλητισμό, στους κινδύνους που επιφυλάσσει για τη ζωή και την υγεία του καθενός μας η νεανική, κυρίως, εκρηκτικότητα, η ριψοκίνδυνη ενέργεια και η άγνοια του κινδύνου, μιας και τα κάθε είδους ατυχήματα, κυρίως όμως τα τροχαία, οι βουτιές στη θάλασσα σε σημεία με άγνωστη μορφολογία βυθού, η μεταφορά τραυματία από μη ειδικούς τραυματιοφορείς, κλπ, αποτελούν τεράστια πύλη εισόδου στην αναπηρία, στην οποία και θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, εφόσον, προηγουμένως, δεν κόψουν το νήμα της ζωής μας. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πως η απόσταση, ανάμεσα στην καθημερινότητά μας και την αναπηρία, είναι πρακτικά ανύπαρκτη.
Θα αναφερθούν στα εμπόδια, που η αδιαφορία των πολιτών ορθώνει μπρος σε κάθε Άνθρωπο με Αναπηρία, παρεμποδίζοντας την ελεύθερη και αυτόνομη κίνησή του στο δομημένο περιβάλλον, όπως τραπέζια και καρέκλες, εμπορεύματα, οχήματα σε ράμπες πρόσβασης, στα πεζοδρόμια, στους οδηγούς όδευσης τυφλών. Επίσης θα αναφερθούν στην εφαρμογή των αρχών της σχεδίασης για όλους και στις έξυπνες πόλεις. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Η δράση θα επαναληφθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Σορωνής στις 11:00πμ.
Το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα υποστηρίξει τις δράσεις με εθελοντές φοιτητές, προκειμένου να επιτευχθεί άρτια οργάνωση της εκδήλωσης.
Καθοριστική για την πραγματοποίηση της εθελοντικής μας δράσης είναι η προσφορά της AEGEAN η οποία εξασφάλισε, με την ευγενική χορηγία της, την μετακίνηση των μελών της “παρέας” προς και από το πανέμορφο νησί της Ρόδου με ασφάλεια και άνεση, η προσφορά του Western Plaza Hotel, καθώς και η προσφορά της εταιρίας “Κουτσοβασίλης Lift” και της εταιρίας “Nextlevel”, ενώ πολλή σημαντική είναι η στήριξη του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Ρόδου και της ΚΟΙΝΣΕΠ Ασκληπιάδες.
Επικοινωνήστε με την “παρέα” για να δρομολογήσουμε τον ερχομό της στον τόπο σας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ: