ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Υ.ΠΑΙ.Θ. Α. Λοβέρδου στο ΣΚΑΪ

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Π. Τσίμα απάντησε σε ερωτήσεις:

Για το αν οι Βουλευτικές Εκλογές είναι η καλύτερη λύση: «Δεν συμφωνώ με αυτή την προσέγγιση. Επικαλούμαι τη Κυριακάτικη συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη με την οποία συμφωνώ, ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν πάμε τώρα σε Βουλευτικές Εκλογές, η χώρα μόνο να κερδίσει θα είχε. Δηλαδή, η χώρα θα έπιανε το 3% της ανάπτυξης. Γι’ αυτό ακόμα και τώρα λέω ότι πρέπει να σκεφτούν ορισμένοι άνθρωποι ότι από την ψήφο τους σήμερα θα εξαρτηθεί η πορεία της χώρας και να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα. Υπήρξαν ευκαιρίες για συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η μία ήταν τον Αύγουστο όταν τότε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είχαν μία αμφίσημη στάση, δηλαδή, αν θα μιλήσουν αριστερά ή αν θα μιλήσουν δεξιά, αλλά αυτή η ευκαιρία δεν αξιοποιήθηκε. Και μία δεύτερη μικρότερη ευκαιρία μικρότερη σε ότι αφορά την αριθμητική της ισχύ, η πρωτοβουλία των οκτώ που προερχόταν από την ΔΗΜ. ΑΡ, η οποία ούτε καν λήφθηκε υπόψη με αποτέλεσμα όταν ο Πρωθυπουργός έκανε την κίνησή του οι Βουλευτές της ΔΗΜ. ΑΡ. να είχαν παγιώσει την στάση τους. Από αυτές τις δύο ευκαιρίες, η μία φορά τη Νέα Δημοκρατία και η άλλη αφορά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό, πάντως, που σκέφτομαι στο παρά ένα είναι πως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι ωφέλιμη για την χώρα».

Για το τι θα γίνει μετά από Βουλευτικές Εκλογές: «Το καλό σενάριο για μένα θα είναι να υπάρχει συναίνεση για το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Αλλά δεν το βλέπω. Παρακολούθησα τις συζητήσεις στις πρωινές εκπομπές στην τηλεόραση και το μόνο που είδα ήταν πώληση και ένταση. Θα υπάρχει, λοιπόν, ένα βασικό μέτωπο Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη θέλαμε σε αυτό το πρώτο μέτωπο που θα αφορά την τύχη της χώρας να συζητήσουμε και να παρεμβαλλόμαστε με τις απόψεις μας, αλλά δεν ξέρω αν θα μας αφήσει η ενδεχόμενη διάσπαση να το κάνουμε αυτό. Αν δεν έχουμε διάσπαση, εμείς ως κόμμα σταθερότητας, ως κόμμα που έδωσε την ίδια του την ύπαρξη για να μην βουλιάξει η χώρα θα έχουμε λόγο. Αν διασπαστούμε τότε τα πράγματα αλλάζουν, διότι δεν θα διαμορφώνουμε εμείς το λόγο μας, αλλά οι ερωτώντες, δηλαδή, οι δημοσιογράφοι. Θεωρώ πολύ κακό το ενδεχόμενο της διάσπασης και κάνω έκκληση τώρα, τις τελευταίες ώρες, στον κ. Παπανδρέου και τους συνεργάτες του να σκεφθούν ότι όλοι μαζί είμαστε χρήσιμοι. Μία διάσπαση όμως, θα δημιουργήσει τάσεις φυγής και στα δύο μέρη και αυτό το τελευταίο πρέπει να το σκεφτούν καλά όσοι συμβουλεύουν τον κ. Παπανδρέου και να το σκεφθεί καλά και ο ίδιος, αν είναι να προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος. Εμείς πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και μετά τις εκλογές να γίνει ένα συνέδριο στο οποίο να εκλεγεί η ηγεσία από τη βάση, όλα όσα δηλαδή, έχουμε κάνει ως ΠΑΣΟΚ. Πάντως, εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε το θέμα έτσι. Θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες μέχρι να κλείσουν τα ψηφοδέλτια, έτσι ώστε ως ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη να καταθέσουμε ένα ψηφοδέλτιο».

Για το δελτίο τύπου πατήστε .