Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15-7-2013

Αριθμ. Δ.Τ.: 061

26.721 Μαθητές/τριες και 192.391.200,00 ευρώ εν δυνάμει τζίρος αναζητεί Ι.Ε.Κ.άρχες

ΘΕΡΟΣ – ΤΡΥΓΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ !

ΘΕΡΟΣ

Μέσα στο κατακαλόκαιρο, το δικομματικό κατεστημένο που συνθέτει την υποταγμένη κυβέρνηση των αριθμών, προχώρησε στη σύνταξη του άρθρου 82 του προς ψήφιση πολυνομοσχεδίου, οδηγώντας σε διαθεσιμότητα – απόλυση 2.500 καθηγητές. Οι πρόσφατες εξηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας καταλαμβάνουν επάξια περίοπτη θέση στην λίστα της φαιδρότητας, της ντροπής και του ξεδιάντροπου θράσους.

Δεν θα επιχειρήσουμε εξαντλητική αντίκρουση. Όμως:

Η στοιχειώδης ανάλυση και επεξεργασία των επίσημων στοιχείων του Υπουργείου Παιδείας, αποκαλύπτει εναργώς όλο το εύρος και το πλάτος του εγκλήματος που συντελείται στην Δημόσια Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (στοιχεία Υ.ΠΑΙ.Θ. σχολικού έτους 2012-13, Απρίλιος 2013). Το εάν μάλιστα αυτό αποβαίνει προς όφελος κάποιων, θα το κρίνει ο αναγνώστης.

ΠΟΛΕΜΟΣ

Η κατάργηση των 52 ειδικοτήτων καθηγητών, συνεπάγεται τη διακοπή λειτουργίας 2 (δύο) Τομέων των ΕΠΑ.Λ. και 9 (εννέα) Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Σ.

Επί συνόλου 80.177 ΕΝΕΡΓΩΝ μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., οδηγούνται εκτός εκπαίδευσης 26.721 ΕΝΕΡΓΟΙ μαθητές, δηλαδή ένα ποσοστό 33% (που είναι μάλιστα αυτό που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική, σε διαρκή αύξηση μαθητικού πληθυσμού, σε επίπεδο επίδοσης μαθητών και σε προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης) οδηγείται ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Από το σύνολο των 26.721 ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΩΝ μαθητών/τριών των καταργουμένων Τομέων και Ειδικοτήτων, τα 21.513 είναι ΚΟΡΙΤΣΙΑ(ποσοστό 81%). Πρόκειται λοιπόν για ειδικότητες που έχουν την απόλυτη προτεραιότητα επιλογής του γυναικείου πληθυσμού !! Ο πληθυσμός αυτός πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί σε άλλες ειδικότητες (Μηχανολογίας, Οχημάτων, Ηλεκτρολογίας, κλπ) με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μαθηματικά ΕΚΤΟΣ ΤΥΠΙΚΗΣ (Δημόσιας) ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

Στο σύνολο των Σχολείων της Τ.Ε.Ε.:

248 από τα 392 ΕΠΑ.Λ. (ποσοστό 63 %) ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΖΟΝΤΑΙ και πολλά από αυτά διαλύονται.

96 από τις 109 ΕΠΑ.Σ. (ποσοστό 88 %) αποδεκατίζονται και ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ σε ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ (επειδή μόνο από «αριθμούς» καταλαβαίνει η Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους και τα «πρόσωπα» στα οποία αυτοί αναφέρονται…) η πολυαναγγελθείσα και πολυδιαφημισμένη αναβάθμιση – ενδυνάμωση της Τ.Ε.Ε. και η επιδιωκόμενη, στοχευόμενη αναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη αύξηση του μαθητικού της δυναμικού σε ποσοστό μάλιστα 50-50% (!!!) σε σχέση με τη Γενική Εκπαίδευση. Εξάλλου, της Τ.Ε.Ε. είπανε, όχι της «Δημόσιας» Τ.Ε.Ε.

Έτσι αποκαθίστανται οι … «μακροχρόνιες στρεβλώσεις» της Εκπαίδευσης !

Έτσι επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός των δομών της !

Έτσι, γιατί οι επιλογές σε Τομείς και Ειδικότητες υπαγορεύθηκαν δήθεν από τις συντεχνιακές επιδιώξεις των καθηγητών και όχι από τον μεγάλο αυτό αριθμό των μαθητών που τις επέλεγαν σταθερά, για χρόνια και με ολοένα μεγαλύτερη αύξηση κάθε χρόνο, και προσδοκούσαν μια θέση στην ανοιχτή ακόμη αγορά εργασίας με τα συγκεκριμένα πτυχία !

Έτσι, γιατί η εκπαίδευση δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, και διατηρεί ορθάνοιχτες της πύλες της και για τους φτωχούς, όπως και για τα επαρχιωτόπουλα, που τώρα πια θα πρέπει να μετακινηθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα και να επενδύσουν ιλιγγιώδη ποσά στην ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση !

Έτσι, γιατί η εκπαίδευση δεν είναι ρατσιστική, και δεν κάνει διάκριση των δύο φύλων!

ΤΡΥΓΟΣ

Και για να συνεχίσουμε το παιχνίδι των αριθμών:

Ένα εξάμηνο στα Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. στοιχίζει κατά μέσο όρο 1.800,00 ευρώ () σε δίδακτρα για το μαθητή (τα ποσά διαφοροποιούνται ανάλογα με την ειδικότητα).

1.800,00 ευρώ x 4 εξάμηνα = 7.200,00 ευρώ.

26.721 μαθητές x 7.200,00 ευρώ = 192.391.200,00 ευρώ.

Η διαίρεση του συνολικού ποσού με τον αριθμό των λειτουργούντων Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. τα οποία «προσφέρουν» όμοια προγράμματα σπουδών, αφήνεται για εμπειρότερους από εμάς. Εξάλλου, εμείς είμαστε «της Τεχνικής» και, εξ’ αυτού, «αδύναμοι» στα Μαθηματικά. Οπότε, μπορεί να σφάλουμε γενικά και στο λογαριασμό και στο συλλογισμό μας …

Όσο για τους σκεπτικιστές, οι οποίοι θα αντιτείνουν ότι δεν υπάρχουν τόσα λεφτά στο μέσο Ελληνικό Νοικοκυριό για να στείλει τα παιδιά του στα Ι.Ι.Ε.Κ., προτείνουμε να ερευνήσουν τα επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Κουπόνια Κατάρτισης» (Vouchers) που δίνονται στους ενδιαφερομένους που θέλουν να εγγραφούν εκεί. Ακόμα, να ενδιαφερθούν για τις «ειδικές τιμές» που (όπως διαφημίζουν στα sites τους) προσφέρουν στους άνεργους μαθητές, που θα προσκομίσουν κάρτα ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. Φανταζόμαστε ότι οι εκπτώσεις αυτές γίνονται λόγω της μεγαλοψυχίας τους και όχι επειδή υπάρχει κάποιο άλλο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Κατάρτιση των Ανέργων που καλύπτει τα έξοδα …().

Δεν είμαστε σίγουροι για τους λογαριασμούς μας. Για ένα όμως είμαστε βέβαιοι: Μέσα στο Θέρος γίνονται εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης κάποιων Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. Κάποια ανοίγουν «προσεχώς» σε νέες πολυόροφες εγκαταστάσεις στα κέντρα των πόλεων. Άλλα, έκτισαν ήδη μεγαθήρια στην περιφέρεια των μεγαλουπόλεων για πιο εύκολη πρόσβαση. Και άλλα εγκαινιάστηκαν πρόσφατα (σε κάποια εγκαίνια, ακούσαμε ότι παραβρέθηκε και ο Υπουργός Παιδείας, λίγο πριν – αν θυμόμαστε καλά – το Υπουργείο «διαρρεύσει» το nonpaper για την nontechniquepaideia, αλλά μπορεί και να σφάλλουμε).

ΘΕΡΟΣ – ΤΡΥΓΟΣ – ΠΟΛΕΜΟΣ !

ΘΕΡΟΣ –ΠΟΛΕΜΟΣ !

ΤΡΥΓΟΣ ??

([1]) lifo.gr/mag/features/3398

([1]) Όπως πχ το Επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης Ανέργων edu4u.gr/Comments.aspx?qId=35193

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.