: Από το πρωί από πολλές σχολές και τμήματα του ΑΠΘ έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το κεντρικό κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής.

Με συμβολική κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ξεκίνησαν οι τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνουν φοιτητικές παρατάξεις για την επέτειο της εξέγερσης του ’73.

Από το πρωί φοιτητές από πολλές σχολές και τμήματα του ΑΠΘ έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το κεντρικό κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής, έχουν αναρτήσει πανό και διανέμουν κείμενα τόσο για τα μηνύματα της εξέγερσης, όσο και κατά της τρέχουσας εκπαιδευτικής πολιτικής και συγκεκριμένα κατά της εφαρμογής του νόμου 4777/21 και ιδιαίτερα των διατάξεων για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Οι εκδηλώσεις των φοιτητών για την 48η θα συνεχιστούν αύριο, με συναυλία στη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη στο Αίθριο του Πολυτεχνείου και θα κορυφωθούν την 17η Νοέμβρη, με την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου (στις 12 το μεσημέρι) και την πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής, όπου οι διοργανωτές καλούν σε συμμετοχή τα εργατικά σωματεία, φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

Από το πρωί της Δευτέρας φοιτητές βρίσκονται έξω από το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενόψει της συμπλήρωσης 48 χρόνων από την εξέγερση της 17ης Νοέμβρη του 1973.

Λίγο πριν τις 09:00 μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έφτασαν στο χώρο του ΕΜΠ με συνθήματα και στη συνέχεια όπως συνηθίζεται έγραψαν με μπογιές στην πύλη του κτιρίου τα συνθήματα «Έξω αι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ» όπως ήταν γραμμένα τη νύχτα της ιστορικής 17ης Νοέμβρη.

Η προσέλευση στο Πολυτεχνείο, θα γίνεται κανονικά το τριήμερο μέχρι την 17η Νοέμβρη και το ίδρυμα θα μείνει ανοιχτό κατά τον εορτασμό, ενώ θα συστήνεται σε όλους να διατηρούν αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Σήμερα και αύριο οι πύλες θα ανοίγουν για όσους θέλουν να αφήσουν λουλούδια στο μνημείο στις 09:00 και θα κλείνουν στις 21:00. Την Τετάρτη η σταδιακή εκκένωση του χώρου θα ξεκινήσει στις 13:00 και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο μνημείο στις 14:00, πριν ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.