Πολλοί φόβοι των παιδιών «αναδύονται» την περίοδο του καλοκαιριού και δημιουργούν ερωτηματικά στους γονείς ως προς τη διαχείρισή τους. Φόβοι για τη θάλασσα, το σκοτάδι ή ακόμη και η αντίδραση για τις διακοπές στον παππού και τη γιαγιά είναι στην πρώτη γραμμή.

Η παιδοψυχίατρος Βασιλική Θεμελή μιλώντας στην εκπομπή «Mini Καύσωνας» εξήγησε ότι οι φόβοι των παιδιών έχουν να κάνουν με το άγνωστο και είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Αν ωστόσο οι φόβοι δεν υποχωρήσουν περίπου στην ηλικία των 12 ετών, τότε μιλάμε για φοβίες.

Έδωσε συμβουλές προς τους γονείς σχετικά με τη διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών και το κυριότερο είναι οι γονείς να ακούν προσεκτικά τα παιδιά τους. «Σημαντικό είναι σε μια στιγμή ηρεμίας να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν τους φόβους τους και όχι να τους κουκουλώσουν».

Η κ. Θεμελή αναφέρθηκε επίσης στο «άγχος αποχωρισμού» που μπορεί να βιώσουν πολλά παιδιά όταν πρόκειται να πάνε στον παππού ή σε μια κατασκήνωση και τόνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται σταδιακή προσαρμογή.