Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Mega ήδη 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη.«Το δικό μου το φάρμακο πρέπει να γυρίσω τη μισή Θεσσαλονίκη και τη μισή Χαλκιδική για να το βρω. Εδώ και ένα χρόνο κρατάει αυτή η κατάσταση», δήλωσε στην κάμερα ένας καταναλωτής.

Μάίστα, αρκετοί πολίτες αναγκάζονται να κάνουν αρκετά χιλιόμετρα ώστε να βρουν το φάρμακο που χρειάζονται, καθώς πλέον οι ελλείψεις στην αγορά είναι εμφανείς.

«Ένα κυνήγι ουσιαστικά αντί να έχουν στο νου τους να είναι συνεπείς στην θεραπεία τους έχουν στο νου τους να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για βρουν τα σκευάσματα που λείπουν από τη συνταγή τους», δήλωσε φαρμακοποιός στον τηλεοπτικό σταθμό.

Για την ώρα 140 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη δυσκολεύοντας τη ζωή των ασθενών.

«Λείπουν φάρμακα από όλες τις κατηγορίες από κολλύρια, παιδικές αντιβιώσεις και ενηλίκων μέχρι και ινσουλίνες μέχρι αντιπηκτικά φάρμακα», ανέφερε έπειτα.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε απαγόρευση εξαγωγών, ωστόσο για κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως οι παιδικές αντιβιώσεις υπάρχουν ακόμη προβλήματα κυρίως εξαιτίας της έλλειψης δραστικών ουσιών.

«Θα λείψουν και φέτος κάποιες αντιβιώσεις», είπε η γραμματέας Συλλόγου Φαρμακαποθηκών Ελλάδος, Ειρήνη Μαρκάκη.

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, είπε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε 140 σκευάσματα.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μία εφαρμογή μέσω της οποίας, θα μπορούν από το κινητό τους γιατροί και πολίτες να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ενώ παράλληλα έχει ζητήσει να καταγραφούν τα αποθέματα σκευασμάτων από τις φαρμακαποθήκες.