Έξι δήμοι της Αττικής, πραγματοποιούν δωρεάν Έλεγχο Μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, χάρη στην πρωτοβουλία του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ» που εφαρμόζει το πρόγραμμά «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία εδώ και ένα έτος στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γαλατσίου και Βριλησσίων ενώ από εδώ και στο εξής εμπλουτίζεται με δύο ακόμη Δήμους, του Αιγάλεω και της Πετρούπολης.

Συγκεκριμένα έλεγχοι μνήμης πραγματοποιούνται:

 • Δήμος Κηφισιάς: κάθε Δευτέρα, 9:00 – 14:00, στο Δημοτικό Πολυιατρείο «Διονύσιος Βαρελάς», Μαρίνου Αντύπα 3, Κάτω Κηφισιά, τηλ. 210 8012632.
 • Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: κάθε Δευτέρα 9:00 – 14:00, στο ΚΑΠΗ Νέας Χαλκηδόνας οδός Ελευθ. Βενιζέλου 46, τηλ. 210 2531333.
 • Δήμος Γαλατσίου:κάθε Τρίτη απόγευμα από τις 4 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., στο χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στην οδό Γ.Βάσσου 5 & Αγ.Γλυκερίας, τηλ. 210 2222011,
 • 213 2055376.
 • Δήμος Βρηλισσίων: κάθε Πέμπτη, 9:00 – 12:00 π.μ., στη Λεωφόρο Πεντέλης 62, Βριλήσσια τηλ. 210-61.35.611
 • Δήμος Αιγάλεω: από την Τρίτη 19/01 και κάθε Τρίτη, 9:00 – 14:00 στα δημοτικά ιατρεία, στην οδό Ελλησπόντου 7 & Μάρκου Μπότσαρη, τηλ. 210 5319740
 • Δήμος Πετρούπολης: από την Τετάρτη 20/01 και κάθε Τετάρτη 9:00 – 14:00 στην οδό Κρήτης 2, 1ος όροφος, τηλ. 210 5064075, 210 5064073

Βασικός σκοπός του προγράμματος «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ», είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με τη μνήμη, τις διαταραχές της και τους τρόπους διατήρησής της, η έγκαιρη διάγνωση της Νόσου του Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας μέσω εξειδικευμένης αξιολόγησης της μνήμης των ηλικιωμένων. Σε περίπτωση διάγνωσης προβλήματος μνήμης, ο ηλικιωμένος θα παραπέμπεται στις αντίστοιχες δομές, για περαιτέρω διερεύνηση.

Το πρόγραμμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ», που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και ένα έτος από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ», ενισχύεται κι επεκτείνεται φέτος, χάρη στην ένταξη της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» στο πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους», του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Δεσμός» και την πρόσληψη μίας ψυχολόγου για τα ιατρεία μνήμης που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ».

Λίγα λόγια για το Δεσμό

Ο Δεσμός είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με σκοπό την κάλυψη αναγκών ευπαθών ομάδων μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση πλεονάσματος από ιδιώτες και εταιρείες. Aπό την ίδρυσή του, τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, ο Δεσμός, με επίκεντρο τα γραφεία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει προσφέρει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 516 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελούμενους χάρη στην προσφορά περισσότερων από 232 εταιρειών και εκατοντάδων ιδιωτών. Η εκτιμώμενη αξία των αγαθών που έχει διαχειριστεί ο Δεσμός υπερβαίνει τα €2.300.000.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους»

Το πρόγραμμα «Δεσμός για τους Νέους» αφορά την αξιοποίηση των πόρων που συγκεντρώθηκαν μέσω της εκστρατείας του Greek Crowdfund το καλοκαίρι του 2015. Μέσω του προγράμματος «Δεσμός για τους Νέους», ο Δεσμός υποστηρίζει 15 κοινωφελείς οργανισμούς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό, να καλύψουν θέσεις εργασίας με υψηλό αντίκτυπο προσλαμβάνοντας νέους 18 έως 28 ετών, για ένα έτος. Ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός: να προσφέρει επαγγελματική εμπειρία στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα να ενισχύσει σημαντικά το έργο των κοινωφελών οργανισμών της χώρας.

Λίγαλόγια για το έργο του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων, «Ο Νέστωρ»

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», είναι μια Μη Κυβερνητική, Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2001 από μέλη της Ελληνικής Γεροντολογικής Εταιρείας, με στόχο να παρέχει στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, δωρεάν εξειδικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση της άνοιας και των υπολοίπων ψυχογηριατρικών προβλημάτων που συχνά αντιμετωπίζουν τα άτομα της Τρίτης ηλικίας.

Έχοντας πάντα ως γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων, που πάσχουν από ψυχογηριατρικά νοσήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτονομίας και της ανεξάρτητης διαβίωσης τους, ο «Νέστωρ» ανέπτυξε μια σειρά από δομές που συμβάλουν καθημερινά προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», ανέπτυξε και λειτουργεί μέχρι σήμερα:

 • Δύο Κέντρα Ημέρας Νόσου Alzheimer (Κυψέλη, Αγ. Ελευθέριος)
 • Κλινική Βραχείας Νοσηλείας για ασθενείς με άνοια
 • Δύο ψυχογηριατρικά Οικοτροφεία (Αθήνα, Χαλάνδρι)
 • Προστατευόμενο Διαμέρισμα
 • Γραμμή SOS για φροντιστές ασθενών με άνοια

Επιπλέον, παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για την άνοια όπως:

 • Εξωτερικά ιατρεία
 • Πρόγραμμα “ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ”: Έλεγχοι μνήμης στους Δήμους Κηφισιάς, Νέας Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνος, Γαλατσίου, Βριλησσίων, Αιγάλεω και Πετρούπολης
 • Πρόγραμμα 160+:Ολοκληρωμένη εξειδικευμένη φροντίδα για τη νόσο Alzheimer, σε 160 οικογένειες
 • Συμβουλευτικές συνεδρίες
 • Ομάδες εργοθεραπείας
 • Ψυχοθεραπευτικές ομάδες συγγενών
 • Πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι
 • Εκπαιδευτικά μαθήματα για συγγενείς ασθενών
 • Σεμινάρια για Επαγγελματίες Υγείας

Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.

Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες ενημέρωσης της κοινότητας σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων μέσω ομιλιών, έντυπου υλικού και προωθητικών ενεργειών.