Είναι από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τον καταστροφικό και φονικότερο σεισμό στο Νεπάλ.

Έκανε τον γύρο του διαδίκτυου προκαλώντας συγκίνηση σε εκατομμύρια χρήστες που την μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δύο μικρά αδέλφια αγκαλιασμένα με τον αδελφό να προστατεύει την μικρότερη αδελφή του.

«Τετράχρονος προστατεύει τη δίχρονη αδελφή του στο Νεπάλ» ήταν ο τίτλος της φωτογραφίας, που μέσα σε λίγες ημέρες έγινε Viral. Όμως όπως αποκαλύπτεται δεν πρόκειται για φωτογραφία από το Νεπάλ, αλλά από το Βιετνάμ, η οποία μάλιστα έχει ληφθεί πριν οκτώ χρόνια.

«Τράβηξα αυτή τη φωτογραφία τον Οκτώβριο του 2007, στο Can Ty, ένα απομακρυσμένο χωριό της επαρχίας Χα Γκιάνγκ. Περνούσα μέσα από το χωριό, αλλά με σταμάτησε η εικόνα αυτό των δύο παιδιών που έπαιζαν μπροστά από το σπίτι τους, την ώρα που οι γονείς τους έλειπαν για δουλειά στα χωράφια», δήλωσε ο Βιετναμέζος φωτογράφος Na Son Nguyen στο BBC.

«Το κοριτσάκι, πιθανώς δύο ετών, έκλαιγε επειδή έβλεπε έναν ξένο, έτσι το αγοράκι, που ήταν περίπου 3 ετών, το αγκάλιασε για να νιώσει καλύτερα. Ήταν μία γλυκιά κίνηση και την απαθανάτισα», πρόσθεσε ο φωτογράφος.

Αρχικά η φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει πριν από τρία χρόνια ως η φωτογραφία δύο «εγκαταλελειμμένων ορφανών».

Μετά παρουσιάστηκε ως «δύο ορφανά από τη Βιρμανία» και λίγα χρόνια αργότερα ως «παιδιά από τη Συρία». Σε όποια περιοχή παιδιά βιώνουν τη φρίκη των ένοπλων συγκρούσεων η φωτογραφία κάνει και πάλι την εμφάνιση.

«Μερικοί άνθρωποι ιντριγκάρονται στο να δημιουργούν ιστορίες για παιδιά, όπως ότι πέθανε η μητέρα τους ή τα εγκατέλειψε ο πατέρας τους», σημειώνει ο φωτογράφος και καταλήγει: «Αυτή ίσως είναι η φωτογραφία μου με τα περισσότερα share, αλλά με τη λάθος ιστορία».