array(33) {
 ["_edit_lock"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(12) "1636529270:8"
 }
 ["_edit_last"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "8"
 }
 ["_thumbnail_id"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "558518"
 }
 ["onesignal_meta_box_present"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "1"
 }
 ["onesignal_send_notification"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_modify_title_and_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["onesignal_notification_custom_heading"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["onesignal_notification_custom_content"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  NULL
 }
 ["hefo_before"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["hefo_after"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "0"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-exclude"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(3) "off"
 }
 ["_yoast_wpseo_newssitemap-genre"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(6) "a:0:{}"
 }
 ["_yoast_wpseo_content_score"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "30"
 }
 ["_yoast_wpseo_focuskeywords"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(2) "[]"
 }
 ["_yoast_wpseo_keywordsynonyms"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(4) "[""]"
 }
 ["_yoast_wpseo_estimated-reading-time-minutes"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(1) "7"
 }
 ["author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_author_name_apopsis"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_602e5ea1ff50d"
 }
 ["protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_protinomeno_arthro"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020eb6461762"
 }
 ["add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_slide"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_6020f9ae65c37"
 }
 ["add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_in_roi"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60210261bb8b7"
 }
 ["add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_diada"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60211cd0e950e"
 }
 ["add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(0) ""
 }
 ["_add_post_diada_next"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(19) "field_60212afa891da"
 }
 ["followipaidia"]=>
 array(1) {
  [0]=>
  string(681) "

Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !

" } ["_followipaidia"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_600159e389967" } ["timeless"]=> array(1) { [0]=> string(1) "0" } ["_timeless"]=> array(1) { [0]=> string(19) "field_6049d47b0fb99" } ["_yoast_wpseo_primary_category"]=> array(1) { [0]=> string(3) "125" } }

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε, δέχθηκε σκληρή επίθεση από Ολλανδή δημοσιογράφο.

Η κ. Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η οποία και κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει την επικαιρότητα με ακτιβιστικές πρωτοβουλίες, ζήτησε τον λόγο για να εγκαλέσει την Ελλάδα ότι κάνει «βάρβαρες επαναπροωθήσεις» μεταναστών, ισχυριζόμενη ότι ο κ. ψεύδεται.

«Δεν θα δεχθώ προσβολές προς το πρόσωπό μου και τον ελληνικό λαό», αντέδρασε άμεσα ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας: «Δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά». Ενώ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ευθέως υπέρ της πολιτικής της χώρας μας, λέγοντας ότι τηρεί τα υψηλότερα στάνταρ και οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να μείνουν στην Τουρκία, όπως προβλεπουν οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κ. Μπέουχελ, η οποία ζει και εργάζεται επί δεκαετίες στην Ελλάδα και τον περασμένο Ιούνιο συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές επειδή φιλοξενούσε παράνομα στο σπίτι της στην Ύδρα μετανάστη από το Αφγανιστάν, του οποίου είχαν απορριφθεί τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου, έλαβε τον λόγο και αντί ερώτησης έκανε επιθετική τοποθέτηση, υιοθετώντας την προπαγάνδα της Τουρκίας καθώς και ορισμένων ΜΚΟ που επιδιώκουν την κατάλυση των συνόρων και τη διευκόλυνση των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.

Τοποθέτηση και όχι ερώτηση

Ειδικότερα, η Ολλανδή δημοσιογράφος απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε για τις επαναπροωθήσεις, να ψεύδεστε για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Παρακαλώ μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τη δική μου και όλων των δημοσιογράφων του κόσμου γιατί υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις. Και εσείς συνεχίζετε να το αρνείστε και να λέτε ψέματα. Αυτό είναι κατάχρηση ναρκισσισμού. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους μας, περιμέναμε 6 χρόνια και δεν έγινε τίποτα και τώρα κάνω παράνομα, σκληρά και βάρβαρα pushbacks (επαναπροωθήσεις)”».

Η ίδια αμέσως μετά στον συμπατριώτη της πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε καλώντας τον να αναφέρει «ποιες θα πρέπει να είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, η οποία», όπως είπε, «είναι συνυπεύθυνη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και η κυβέρνηση το αρνείται».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε έντονο ύφος απάντησε: «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό. Δεν θα δεχτώ να εκτοξεύετε κατηγορίες και εκφράσεις που δεν βασίζονται σε στοιχεία, τη στιγμή που αυτή η χώρα αντιμετωπίζει μια μεταναστευτική κρίση πρωτοφανούς έντασης και έχει σώσει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα».

«Μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που διέτρεχαν κίνδυνο πνιγμού στα νότια της Κρήτης», συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Το κάνουμε αυτό κάθε μέρα. Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία».

Ρίξτε την ευθύνη σε όσους εργαλειοποιούν τη μετανάστευση

«Αντί λοιπόν να ρίχνετε την ευθύνη στην Ελλάδα, θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε αυτούς που εργαλειοποιούν τη μετανάστευση εδώ και καιρό συστηματικά, ωθώντας απελπισμένους ανθρώπους από μια ασφαλή χώρα -γιατί θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι οι άνθρωποι που είναι σε τουρκικό έδαφος δεν διατρέχουν κίνδυνο, η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο- θα πρέπει να ρίξετε την ευθύνη σε άλλους και όχι σε εμάς», τόνισε.

«Έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική για τη μετανάστευση. Έχουμε εξετάσει και έχουμε προσφέρει προστασία σε 50.000 ανθρώπους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, που έλαβαν…», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας προς την κ. Μπέουχελ αν έχει πάει στις νέες δομές στα νησιά, όπως εκείνη της Σάμου.

«Ναι, ήμουν από τους πρώτους», αντέδρασε η Ολλανδή δημοσιογράφος, αλλά ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε την ειλικρίνειά της: «Όχι δεν έχετε πάει στη Σάμο. Σας παρακαλώ, δεν μπορείτε να έρχεστε σε αυτό το κτίριο και να με προσβάλλετε. Είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό;», είπε, προκαλώντας διακοπή από τη μεριά της κ. Μπέουχελ.

«Μη με διακόπτετε. Όπως σας άκουσα κι εγώ προσεκτικά. Αν πάτε στη Σάμο, θα δείτε μια άψογη δομή, άψογες συνθήκες με τη χρηματοδότηση της ΕΕ με καθαρές εγκαταστάσεις, με παιδικές χαρές για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση στο παρελθόν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Αυτή είναι η πολιτική μας. Θα την υπερασπιστούμε και δεν θα δεχτώ από κανένα να κουνά το δάχτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να την κατηγορεί για απάνθρωπη συμπεριφορά».

Ρούτε: Τηρούνται τα υψηλότερα στάνταρ

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση τηρούν τα υψηλότερα standard και το γεγονός ότι αμέσως ξεκίνησαν έρευνα για αυτό το θέμα των pushbacks αποδεικνύει», είπε αμέσως μετά ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Ο ίδιος θύμισε την κατάσταση που επικράτησε το 2015 και το 2016, όταν, όπως είπε, «είχαμε πολλούς ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο πέλαγος, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και από εκεί στη Γερμανία, τη Σουηδία, την Ολλανδία κλπ.»

«Είμαι χαρούμενος», συνέχισε ο κ. Ρούτε, «που η Γερμανία, και εμείς που είχαμε εκείνη την περίοδο την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, από κοινού με την κυβέρνηση της Ελλάδας και της Τουρκίας καταφέραμε να διαπραγματευτούμε τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία πράγματι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα για την διαμονή των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στα νότια της χώρας, σε δομές αλλά και σε τοπικές κοινωνίες».

«Και αυτό που αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει είναι να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», συνέχισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. «Είναι ένα από τα καθήκοντα των χωρών που βρίσκονται τοποθετημένες γεωγραφικά στα ευρωπαϊκά σύνορα, όπως και η Ιταλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, αλλά και η Πολωνία και η Ελλάδα. Και πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Ρούτε είπε αυτό που δεν θέλει να ξαναδεί «είναι ο κόσμος να επιβιβάζεται σε βάρκες που δεν είναι πραγματικά εξοπλισμένες για να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ή να διασχίσουν το Αιγαίο και να χάνουν τις ζωές τους σε αυτές τις συνθήκες». Και κατέληξε: «Θέλω να μείνουν εκεί, να είναι ασφαλείς, και μετά εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί και να δεχτούμε ανθρώπους από την Αφρική, από την Τουρκία, να δεχτούμε πρόσφυγες, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν το 2015 και το 2016. Αυτή είναι η απάντησή μου και έχω την εντύπωση πως έχω απαντήσει στο ερώτημά σας».

Η Ολλανδή δημοσιογράφος κοινοποίησε πριν λίγες ώρες μια φωτογραφία της από το Μέγαρο Μαξίμου. Η φωτογραφία, τη δείχνει μόνο ως σκιά πίσω από την κλειστή πόρτα του Μαξίμου. Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, συνοδεύει τη φωτογραφία με ένα σχόλιο στο οποίο αναφέρει:

«Όποια κακά σχόλια και αν υπάρχουν, απάνθρωπα, που με κατηγορούν για παραμύθια, παράλογα, σουρεαλιστικά, φανταστικά πράγματα, αυτή η φωτογραφία είναι ΤΕΧΝΗ».

Σε άλλη ανάρτησή της προαναγγέλλει ότι θα δώσει συνέχει στο επεισόδιο, γράφοντας: «Αύριο περισσότερα για αυτό. Όταν βγήκα έξω, φάνηκα να με ακολουθούσε και να με παρατηρούσε ένας «κατάσκοπος».

Ποια είναι η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ

Η 61 ετών Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, ζει στην Ύδρα εδώ και περίπου 40 χρόνια.

Στις 13 Ιουνίου του 2021 η δημοσιογράφος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης, καθώς συνελήφθη για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στην Ελλάδα.

Η ίδια είχε δηλώσει στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο.

«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον παράνομο στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέουχελ στον Guardian.

«Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε.

Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια είχε μεταφερθεί στην Αθήνα, με χειροπέδες. Η δημοσιογράφος είχε αναφέρει ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος.

«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είχε πει η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε.