Είναι μία απόλαυση που συναρπάζει τόσο τους μικρούς, όσο και τους μεγάλους..

Κι εκεί που περιμένει κανείς με ανυπομονησία να φάει το παγωτό του, συνήθως η πρώτη (και κυρίως λαίμαργη) μπουκιά… καταλήγει σε έντονο πονοκέφαλο.
Αυτό που στην καθημερινότητα αποκαλούμε ως «πάγωμα του εγκεφάλου», έχει και επιστημονική ονομασία: sphenopalatine ganglioneuralgia. Ένα παγωμένο ποτό μπορεί να επιφέρει το ίδιο δυσάρεστο αποτέλεσμα, από το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να με ένα απλό τέχνασμα.
Η Διεθνής Ένωση για τον Πονοκέφαλο (International Headache Society) περιγράφει την κατάσταση αυτή ως «πονοκέφαλο που προέρχεται από την κατάποση ή εισπνοή ενός ψυχρού ερεθίσματος». Οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι η κατάποση θρυμματισμένου πάγου είναι ο πιθανότερος τρόπος πρόκλησης του έντονου πονοκεφάλου, που αισθάνεται κανείς σα «μαχαιριά» στο μέτωπο.
Ωστόσο, η αίσθηση αυτή μπορεί να προκληθεί ακόμη κι αν τρώει κανείς το παγωτό του αργά. Το «πάγωμα του εγκεφάλου», όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, προκαλείται από παγωμένες στερεές ή υγρές τροφές, οι οποίες ακουμπούν τον ουρανίσκο στο στόμα ή στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα. Ο Dr Jorge Serrador, ερευνητής καρδιαγγειακής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, πιστεύει ότι ο πόνος προκαλείται από την απότομη αύξηση της ροής του αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, η απότομη αύξηση της ροής του αίματος προκαλεί τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, δημιουργώντας το αίσθημα ενός πολύ έντονου πόνου. Ο πόνος προκαλείται από την αύξηση της πίεσης και υποχωρεί όταν τα αγγεία περιορίζονται ξανά στο φυσιολογικό τους μέγεθος.
Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, ο Dr Dwayne Godwin, νευροεπιστήμονας στο ιατρικό κέντρο Wake Forest Baptist Medical Centre, πιστεύει ότι ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει κανείς τον πόνο αυτό είναι… να μην τρώει ή πίνει παγωμένες τροφές και να επιτρέπει στον οργανισμό του να προσαρμόζεται στις εναλλαγές θερμοκρασίας των τροφίμων που καταναλώνει.