Αλήθειες, φήμες ή μύθοι είναι οι συμβουλές που όλοι έχουμε κατά καιρούς ακούσει από γιαγιάδες και μαμάδες -γιατί αυτά περνάνε… ως γνωστόν από γενιά σε γενιά- ότι πρέπει να κάνουμε σε κάποια δύσκολη στιγμή ή για να πετύχουμε υγεία και μακροζωία. Πρέπει για παράδειγμα να τρώμε πολλά καρότα για να βλέπουμε καλά τη νύχτα ή μήπως δεν κάνει να τρώμε αυγό όταν έχουμε πυρετό; Μάθετε στη συνέχεια αν 6 συμβουλές των γιαγιάδων είναι μύθος ή αλήθεια…

1. Σε τσίμπησε μέδουσα; Τα ούρα σου είναι το καλύτερο γιατρικό

Ο Joe Mulligan του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού λέει ότι αυτή η ιστορία των γιαγιάδων που παρακινεί τον κόσμο να ουρήσει πάνω σε ένα τσίμπημα μέδουσας για να καταπραΰνει τον πόνο δεν λειτουργεί. «Τα ούρα δεν έχουν τα κατάλληλα χημικά για να το κάνουν αυτό, ενώ το θαλασσινό νερό αποδεικνύεται καλύτερο».

2. Όταν έχεις πυρετό δεν πρέπει να τρως αυγό

Στη γρίπη και στο κρυολόγημα το σώμα χρειάζεται δύναμη για τα καταπολεμήσει οπότε η κάθε είδους νηστεία θα αποδυναμώσει το σώμα. Οι τροφές δεν ανεβάζουν ούτε κατεβάζουν τον πυρετό άρα έστω κι αν δεν έχετε όρεξη πρέπει να τρώτε καλά χωρίς να αφαιρείτε τίποτα από το διαιτολόγιο.

3. Τα πικάντικα φαγητά δημιουργούν έλκος

Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι όχι μόνο τα καυτερά φαγητά προκαλούν έλκος αλλά μπορούν να το θεραπεύσουν κιόλας με την τόνωση της ροής του αίματος στο σημείο όπου υπάρχει πρόβλημα.

4. Φάε πολλά καρότα για να βλέπεις καλά στο σκοτάδι

Αυτή η ιστορία χρονολογείται από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία προσπαθούσε να κρύψει από τη Γερμανία ότι είχε αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ για να παρακολουθεί τα γερμανικά βομβαρδιστικά. Η RAF λοιπόν σκέφτηκε να πει ότι η ικανότητα των πιλότων των μαχητικών οφειλόταν στα πολλά καρότα που έτρωγαν. Αυτός ο μύθος πήρε διαστάσεις και μεταδόθηκε όχι μόνο από γενιά σε γενιά αλλά και από χωρα σε χώρα.

5. Φάε την κόρα από το ψωμί για να σγουρύνουν τα μαλλιά σου

Τα μαλλιά μεγαλώνουν από τους θύλακες της τρίχας ίσια ή σγουρά και σε τίποτα αυτό δεν έχει να κάνει με το ψωμί. Απλώς η κόρα του ψωμιού είναι πλούσια σε μελανοϊδίνες που βοηθούν στην παραγωγή περισσότερων καλών βακτηριδίων που χρειαζόμαστε για υγιή μαλλιά.

6. Μην βγαίνεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα κρυώσεις!

Το ίδιο κρύο θα λάβεις είτε με βρεγμένα είτε με στεγνά μαλλιά. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine, εξέθεσε δύο ομάδες ανθρώπων στον ιό του κοινού κρυολογήματος. Η μία ομάδα εκτέθηκε σε μικρόβια σε ένα ψυχρό δωμάτιο 5°C και η άλλη σε έναν ζεστό χώρο 30°C. Το αποτέλεσμα; Και οι δύο ομάδες κρυολόγησαν με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό.