Οι καυκάσιοι το αποκαλούν «το θαυματουργό ποτό» καθώς αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας τους εδώ και πολλούς αιώνες τώρα.
Γεννήθηκε στα Καυκάσια βουνά αιώνες πριν και έκτοτε έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές για τα πολυάριθμα οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου.
Το κεφίρ είναι ένα φυσικό προβιοτικό γαλακτοκομικό προϊόν το οποίο παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλατος (κυρίως όμως αίγας ή αγελάδα) με την χρήση κόκκων κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Παρά το γεγονός ότι το γάλα είναι από μόνο του μια ωφέλιμη τροφή, η ζύμωση του από τους σπόρους τού κεφίρ στην ουσία το «αναβαθμίζει».
Το ζωντανό αυτό ποτό αποτελεί μια σύνθετη συμβίωση περισσοτέρων από 30 προβιοτικών μικροοργανισμών ο οποίοι διαμορφώνουν του κόκκους του κεφίρ. Οι κόκκοι του κεφίρ οπτικά θυμίζουν μικρών συστάδες κουνουπιδιού και δεδομένου ότι οι προβιοτικόι μικροοργανισμοί τους ζυμώνουν το γάλα αυτές οι δομές αυξάνονται παράγοντας νέους κόκκους στην διαδικασία.

Το κεφίρ είναι μια πλήρως ισορροπημένη τροφή ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες B1, Β12, ασβέστιο, μαγνήσιο και απαραίτητα αμινοξέα(αμινοξέα που δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μόνος του) Επιπλέον είναι καλή πηγή βιοτίνης (βοηθάει στην αφομοίωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β από τον οργανισμό) και φολικού οξέως.

Θρεπτική Ταυτότητα
Θρεπτική αξία ανά 100 γρ.
Ενέργεια: 65 kcal
Λιπαρά: 3,5 γρ.
Yδατάνθρακες(λακτόζη): 4 γρ.
Νερό: 87,5%.
Πρωτεΐνες: 1 γρ.
Βιταμίνη Β1 0,04mg
Βιταμίνη Β12: 0,5 mg
Βιοτίνη : 0,17mg
Ασβέστιο: 0,12 mg
Μαγνήσιο: 12 mg

Από τον Ιωάννη Κάλφα, επιστημονικό συνεργάτη

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ