Τιμές ενοικίων – – Τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας 15ετίας αναμένεται να συναντήσουν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να ενοικιάσουν διαμερίσματα στην Αθήνα ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η εύρεση του κατάλληλου ακινήτου σε προσιτή τιμή μάλλον φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επιμελήθηκε το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, τα διαμερίσματα που προτιμούν οι φοιτητές, δηλαδή επιφάνειας έως 65 τ.μ., στο κέντρο των πόλεων, .

Ετσι, το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9,1 ευρώ/τ.μ. στο σύνολο της χώρας, ενώ στην Αθήνα αγγίζει πλέον τα 10,8 ευρώ/τ.μ. Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός, «στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και της διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύονται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο value for money στέγη».

Στην Αθήνα, οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδί και Εξάρχεια. Από την άλλη, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται στη Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η μέση αύξηση αγγίζει το 9% από πέρυσι, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κινείται πέριξ των 9,2 ευρώ/τ.μ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση 14% σε σχέση με πέρυσι και μέση τιμή ενοικίασης 9,6 ευρώ/τ.μ. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μέση ζητούμενη τιμή 10,7 ευρώ/τ.μ.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου κι εκεί ακόμη παρατηρήθηκαν αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Tο μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε 9,1 ευρώ/τ.μ. στο σύνολο της χώρας.

Μία από τις λύσεις που έχουν προκρίνει κάποιοι ενδιαφερόμενοι είναι αυτή της συγκατοίκησης. Επιλέγοντας ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα, π.χ. άνω των 70 τ.μ. με δύο ή και τρία υπνοδωμάτια, μπορεί μεν να αυξηθεί το μηνιαίο ενοίκιο, ωστόσο, λόγω ακριβώς του επιμερισμού του κόστους μεταξύ δύο και παραπάνω μελών, η τελική μηνιαία επιβάρυνση καταλήγει να είναι αρκετά χαμηλότερη, συγκριτικά π.χ. με ένα δυάρι ή μια γκαρσονιέρα. Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτή η σκέψη έχει ήδη οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα συγκεκριμένα ακίνητα περισσότερων τετραγωνικών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων π.χ. στο Γουδί ενοικιάζεται πλέον αντί 9,5 ευρώ/τ.μ., μια αύξηση της τάξεως του 20% σε σχέση με πέρυσι. Στο κέντρο της Αθήνας η αντίστοιχη αύξηση αγγίζει το 13% και στου Ζωγράφου το 16%. Στη δε περιοχή Πατησίων – Αχαρνών το μέσο ζητούμενο ενοίκιο για ένα ακίνητο με τρία υπνοδωμάτια αγγίζει πλέον τα 5,9 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση 11%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20%, αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ