– Κάθε δανειολήπτης και εγγυητής μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σχέδιο νόμου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ειδικότερα, με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα «Κόκκινα δάνεια» ο υπουργός σημείωσε πως «δίνουμε ευρωπαϊκές, δίκαιες και σύγχρονες λύσεις» οι οποίες προστατεύουν τους πραγματικά ευάλωτους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τη χορήγηση δανείων.

Παράλληλα, ο υπουργός έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στην αντιπολίτευση για όλες τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και δήλωσε πως «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Οι λύσεις απαιτούν σοβαρότητα και σύστημα».

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με εγγυήσεις έως 2 δισ. ευρώ, μια σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και νέα δεδομένα για τους servicers.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο βελτιώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως η χορήγηση δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.

Τέλος, απλοποιούνται και οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα και επεκτείνονται οι συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS).