Τσίπρας: Οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας…

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/01/2017 - 18:23 | Author: Newsroom Ipaidia

Απάντηση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του είχε υποσχεθεί πως το θέμα με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες θα λυθεί μέσα σε 15-20 μέρες αλλά και στις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό έδωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να εξευμενίσει την οργή των Τούρκων για την μη έκδοση των πραξικοπηματιών ενώ παραλλήλως τονίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτική.

Περίπου 24ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα απαντά στις απειλές της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» και θυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή «καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».

«Αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» ξεκαθαρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο σταματώντας τη φημολογία ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είναι δυνατόν να ανατραπεί.

Διαβάστε το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».

Loading...


  • europalso   ideascentral