Ο κλαδικός πληθωρισμός  τρέχει με υπερδιπλάσιο ρυθμό από ό,τι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, όπως αυτός τουλάχιστον διαμορφώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σύμφωνα με την Ημερησία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός αύξησης του δείκτη διατροφής μέσα σε 12 μήνες έχει υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023, έτρεχε με ρυθμό 15,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, ενώ τον Ιανουάριος του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 ο δείκτης έτρεχε με ρυθμό 5,4%.

Ο πληθωρισμός, όπως αυτός ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώνεται στο 7% τον Ιανουάριο του 2023, έχοντας σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 που ήταν στο 12,1%.

Βέβαια, η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην συγκράτηση των τιμών στο ενεργειακό μίγμα (φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα πρωτίστως και καύσιμα επιπροσθέτως).

Αντίθετα, η εικόνα στον σκληρό πυρήνα του πληθωρισμού, δηλαδή στα είδη διατροφής, είναι μάλλον αποκαρδιωτική και αυτό διότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος απτά δείγματα αποκλιμάκωσης του σχετικού δείκτη.
Ράλι τιμών το τελευταίο 12μηνο

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η μεγάλη άνοδος των τιμών έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από τον περασμένο Φεβρουάριο με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 7,1%. Εν συνεχεία, μήνα με το μήνα παρατηρούνταν άνοδος με αποκορύφωμα τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ο σχετικός δείκτης έφτασε στο 15,5%.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα με βάση τα στοιχεία ότι βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της δύσκολης για όλα τα νοικοκυριά κατάστασης.

Αναλυτές σημειώνουν ότι ενδεχομένως από τον επόμενο μήνα να υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση, η οποία βέβαια δεν θα αλλάζει την ουσία, αφού θα πρόκειται για τεχνητή κίνηση, η οποία θα οφείλεται περισσότερο στην στατιστική των πραγμάτων και όχι στην ουσία.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι από τον Φεβρουάριο που ξεκινά η ανοδική πορεία, δημιουργείται μία υψηλότερη βάση υπολογισμού και ως εκ τούτου θα έχουμε επιβράδυνση, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει εμφανής στα οικονομικά των νοικοκυριών.
Μικρές προσδοκίες μείωσης των τιμών

Εν τοις πράγμασι, οι μόνες ενδείξεις που παραπέμπουν σε προσδοκίες μείωσης των τιμών, είναι οι κινήσεις στις οποίες προχωρούν κάποιοι – λίγοι ομολογουμένως – προμηθευτές.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τις οποίες έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ – Μy Market Αριστοτέλης Παντελιάδης. Εμφανίστηκε στο περιθώριο της HοReCa αισιόδοξος για την αποκλιμάκωση της ακρίβειας, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι μειώσεις αυτές είναι πολύ μικρότερες από τις ανατιμήσεις της τελευταίας διετίας.

Τέλος ο Αρ. Παντελιάδης αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του Έλληνα καταναλωτή, τονίζοντας ότι το «Καλάθι του Νοικοκυριού» ήταν πολύ σημαντικό, ωστόσο φαίνεται ότι οι εκπτώσεις και οι προσφορές που κάνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι ισχυρότερες. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «το παιχνίδι παίζεται στις προσφορές, καθώς ο Έλληνας καταναλωτής έχει εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα».