Συμπτώματα εμφάνισε την περασμένη Τρίτη νοσηλευτής που εργάζεται στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο».

Μετά τα τεστ που έγιναν σε προσωπικό και ασθενείς εντοπίστηκαν ακόμη τρία θετικά κρούσματα στο νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόκειται για εργαζόμενους στον 3ο όροφο της θωρακοχειρουργικής κλινικής, οι οποίοι τέθηκαν άμεσα σε καραντίνα και ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες ιχνηλάτησης και απολύμανσης.

Όπως δήλωσε στο Thestival η διοικήτρια του νοσοκομείου Λιάνα Κουρτέλη – Ξουρή η «θωρακοχειρουργική κλινική λειτουργεί κανονικά. Οι τέσσερις νοσηλευτές που βρέθηκαν θετικοί στον ιό έτυχε να μην έρθουν σε επαφή με κανέναν από τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό. Όμως, τα μέτρα που λαμβάνουμε στο νοσοκομείο είναι ιδιαίτερα αυστηρά, από την πρώτη κιόλας ημέρα που ξεκίνησε η επιδημία στη χώρα μας. Μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων προχωρήσαμε σε τρία επαναληπτικά τεστ στο προσωπικό και στους ασθενείς, όπου όλα βγήκαν αρνητικά».

Η διοικήτρια του νοσοκομείου περιγράφει ότι “λήφθηκαν και λαμβάνονται υπερβολικά μέτρα προστασίας γι’ αυτό άλλωστε έγιναν τρία επαναληπτικά τεστ, αντί για δύο που ορίζει ο ΕΟΔΥ”. Αναφορικά με τους συνοδούς των ασθενών, η ίδια τονίζει ότι απαγορεύεται να εισέρχονται στο νοσοκομείο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Παρά τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι η θωρακοχειρουργική κλινική είναι κλειστή, η κ. Ξουρή επισημαίνει ότι η κλινική λειτουργεί κανονικά και μάλιστα, για αύριο έχουν προγραμματιστεί τρία χειρουργεία.

Καθότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο περιθάλπει μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα ασθενών, η κ. Ξουρή λέει χαρακτηριστικά ότι μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων έγινε αποστείρωση και απολύμανση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ακολουθήσει και δεύτερη διαδικασία απολύμανσης.

Κλείνοντας, η διοικήτρια του νοσοκομείου σημείωσε ότι σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας, περίπου κάθε δέκα ημέρες θα γίνονται τεστ στο προσωπικό. Σύντομα θα αλλαχθεί το φυλάκιο στην πύλη, με νέου τύπου που θα διαθέτει ειδικά παράθυρα αντι-covid, ενώ από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκαν στο νοσοκομείο συσκευές απολύμανσης του αέρα και θερμική κάμερα.

ΠΟΕΔΗΝ: Διάτρητο το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του «Θεαγένειου Νοσοκομείου» τήρησε το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστηρίζει πως το υγειονομικό πρωτόκολλο για τα αντικαρκινικά νοσοκομεία είναι διάτρητο.

«Κάθε ασθενής που νοσηλεύεται και δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί δικαιούται έναν συνοδό ο οποίος μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο και μπορεί να μεταφέρει τον ιό. Οι νοσηλείες των ασθενών με καρκίνο είναι σε πολλές περιπτώσεις μακροχρόνιες και θα πρέπει οι ασθενείς να υποβάλονται σε τακτικά τεστ και όχι μόνο κατά την εισαγωγή τους όπως γίνεται τώρα.

Το προσωπικό όπως και σε όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να υποβάλεται σε τακτικά τεστ καθότι οι ασυμπτωματικοί μπορεί άθελά τους να μεταφέρουν τον ιό. Μέχρι τώρα κάνουν τεστ όσοι επιστρέφουν από άδειες. Οι ασθενείς που κάνουν χειμειοθεραπεία δεν υποβάλονται σε τεστ κορωνοιου. Όπως και στην ημερήσια νοσηλεία» εξηγεί η Ομοσπονδία γιατί χαρακτηρίζει διάτρητο το πρωτοκολλο.

Επισημαίνει τέλος ως θετικό το γεγονός ότι μετά τα κρούσματα σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία της θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν να γίνονται τεστ στο προσωπικό.