Ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων που θα οδηγήσει σε μειώσεις εντός του 2019 βρίσκεται στο επίκεντρο, ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα κλείσουν τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) αποτελεί μια από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει υπογράψει έχει υπογράψει η κυβέρνηση.

Βέβαια, όπως ενημέρωσε προσφάτως τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση έχει επανυπολογίσει την προσωπική διαφορά για το 80% των 2,6 εκατομμυρίων συντάξεων.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και οι συνταξιούχοι θα δουν στα ενημερωτικά σημειώματα που θα λαμβάνουν το νέο ποσό σύνταξης αλλά και τις προσωπικές διαφορές που προκύπτουν οπότε θα γνωρίζουν και το ύψος των περικοπών ή των αυξήσεων που θα υπάρξουν από το 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχεδιασμό, οι προσωπικές διαφορές θα κοπούν το 2019, με μόνο δίχτυ ασφάλειας την πρόβλεψη ότι οι μειώσεις δεν θα ξεπερνούν το 18%.

Ωστόσο, σε κάποιες, λίγες όμως περιπτώσεις, θα καταγραφούν και αυξήσεις (κυρίως σε επίπεδο πολύ χαμηλών συντάξεων στις οποίες θα περικοπεί το ΕΚΑΣ).

Τον επαναυπολογισμό των συντάξεων προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο ενώ όλες οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς θα αποτυπωθούν στο νέο Εφαρμοστικό νόμο που θα πρέπει έχει ψηφιστεί πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group- υπό τη νέα του ηγεσία- στις 11 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουν και όλες οι υουργικές αποφάσεις που συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά και δεν υπάρξουν ανατροπές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης αλλά και για την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, το ύψος της οποίας αναμένεται να κινηθεί κοντά στα 8 δισ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του μήνα δεν αποκλείεται να υπάρξει μια δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την άντληση ποσού της τάξεως των 3-5 δισ. ευρώ.

Επίσης στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τη χώρας από τη Standard and Poor’s.