Πίνακας περιεχομένων

Το ποσοστό αξιοποίησης των προγραμμάτων απασχόλησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης () κινείται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο 2025. Μέχρι τα τέλη Απριλίου, 30.594 άνεργοι και εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί σε δράσεις που στηρίζουν τόσο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας όσο και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα 34.701 άτομα ολοκλήρωσαν ή παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης. Εμείς παρατηρούμε ότι η κινητικότητα αυτή φέρνει πιο μπροστά, χρονικά, αποτελέσματα που πέρσι καταγράφηκαν αρκετούς μήνες αργότερα.

Καθοριστική συνεισφορά στον φετινό απολογισμό έχουν δεκατέσσερα «ανοιχτά» προγράμματα απασχόλησης ― αρκετά ενεργά ήδη από προηγούμενες χρονιές ― που εξακολουθούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και να στηρίζουν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΥΠΑ επιχειρεί να συνδυάσει τις ανάγκες της αγοράς με στοχευμένες παρεμβάσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Δείτε επίσης 

Πρώτο τετράμηνο: Ταχύτατη κάλυψη θέσεων και στροφή στην επιχειρηματικότητα

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, 9.729 άτομα (31,8 %) βρήκαν δουλειά μέσω δράσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ακόμη περισσότεροι ― 10.790 (35,26 %) ― επέλεξαν τα προγράμματα στήριξης επιχειρηματικών σχεδίων, ενδεικτικό της αυξανόμενης επιθυμίας για αυτοαπασχόληση. Παράλληλα, 5.671 συμμετέχοντες (18,53 %) αξιοποίησαν πρωτοβουλίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ενώ 4.404 (14,39 %) εντάχθηκαν σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες.

Η ένταση των εντάξεων είναι τέτοια, ώστε μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες καλύφθηκε το 57,88 % του συνόλου των ωφελούμενων του 2024, ο οποίος είχε κλείσει στους 52.855. Η αναφέρει «εμπροσθοβαρή» αξιοποίηση δράσεων, γεγονός που, αν συνεχιστεί, προμηνύει νέο ρεκόρ ωφελούμενων έως το τέλος του έτους.

Τα ανοιχτά προγράμματα ΔΥΠΑ και η επόμενη ημέρα

Εξαετία 2019-2025: 240.736 πολίτες σε 61 προγράμματα ΔΥΠΑ

Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2025, 240.736 άνεργοι κι εργαζόμενοι αξιοποίησαν συνολικά 61 προγράμματα της Υπηρεσίας. Σχεδόν οι μισοί (104.645 ή 44 %) βρήκαν δουλειά σε νεοσύστατες ή επεκτεινόμενες επιχειρήσεις. Άλλοι 69.410 (29 %) απέκτησαν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία μέσω στοχευμένων δράσεων, ενώ 34.687 (14 %) εντάχθηκαν σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης. Τα υπόλοιπα 31.994 άτομα (13 %) στήριξαν τα πρώτα βήματα μίας νέας επιχείρησης, αξιοποιώντας επιχορηγήσεις κεφαλαίων και υπηρεσίες mentoring.

Το εύρος αυτό αποτυπώνει τις ποικίλες ανάγκες της αγοράς εργασίας τα τελευταία έξι χρόνια και ταυτόχρονα τον μετασχηματισμό της ΔΥΠΑ από «γραφείο ευρέσεως εργασίας» σε φορέα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Δείτε εδώ 

Γυναίκες, νέοι και μακροχρόνια άνεργοι στο επίκεντρο της ΔΥΠΑ

Η ανάλυση των 240.736 ωφελούμενων αποκαλύπτει έντονη γυναικεία παρουσία: 147.862 θέσεις (61 %) καλύφθηκαν από γυναίκες, καθιστώντας τις βασικούς αποδέκτες των δράσεων. Οι νέοι έως 29 ετών ακολουθούν με 106.548 συμμετοχές (44 %), στοιχείο που συνδέεται άμεσα με την ανάγκη συγκράτησης της νεανικής ανεργίας και του brain drain.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στους 80.987 μακροχρόνια ανέργους, μια κατηγορία που δυσκολεύεται περισσότερο να επανενταχθεί στην αγορά. Τέλος, 44.752 ωφελούμενοι ηλικίας άνω των 55 ετών αξιοποίησαν προγράμματα που αναγνωρίζουν την εμπειρία τους και προσφέρουν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να διατηρηθούν ή να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας γι’ αυτούς.

Περιφερειακή κατανομή: Πρωταγωνιστεί η Κεντρική Μακεδονία

Σε επίπεδο περιφερειών, η Κεντρική Μακεδονία κατέγραψε 53.331 ωφελούμενους (22,15 %) από το 2019 έως σήμερα, κατακτώντας την πρώτη θέση. Αμέσως μετά ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής με 52.101 εντάξεις (21,64 %), γεγονός που αποδίδεται στον όγκο επιχειρήσεων και πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται περιοχές με έντονο τουριστικό προφίλ -τα Ιόνια νησιά (1.987 ωφελούμενοι), το Νότιο Αιγαίο (3.744) και το Βόρειο Αιγαίο (4.690)- όπου οι εποχικές ανάγκες προσωπικού φαίνεται να καλύπτονται συχνά εκτός των επίσημων μηχανισμών της ΔΥΠΑ, περιορίζοντας την τοπική αξιοποίηση των προγραμμάτων.

Η επόμενη ημέρα για τις δράσεις της ΔΥΠΑ

Με το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου στόχου να έχει επιτευχθεί νωρίς, η Υπηρεσία στρέφει τώρα το βλέμμα στα εναπομείναντα προγράμματα, προκειμένου να διατηρήσει τον ρυθμό εντάξεων και να καλύψει νέες ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, η έμφαση στην κατάρτιση -ήδη 34.701 άτομα στο πρώτο τετράμηνο- διασφαλίζει ότι οι ωφελούμενοι δεν λαμβάνουν απλώς μια θέση εργασίας, αλλά αναβαθμίζουν και τις δεξιότητές τους για το μέλλον.

Καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μετασχηματίζεται, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα προγράμματα της ΔΥΠΑ λειτουργούν πλέον ως κρίσιμο εργαλείο, συμβάλλοντας έμπρακτα στη μείωση της ανεργίας και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα.

Τα ανοιχτά προγράμματα ΔΥΠΑ και η επόμενη ημέρα

 

Τα ανοιχτά προγράμματα ΔΥΠΑ

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 7.000 ανέργων στις επιλέξιμες περιοχές υλοποίησης του Scale Up-ΤΑΑ.
Δράση Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών (ΝΕΕ) σε επιλέξιμες περιοχές υλοποίησης προγραμμάτων Scale Up-ΤΑΑ.
Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για 500 άνεργους νέους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων, ηλικίας 18 ετών και άνω, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Αστέγων.
Πρόγραμμα προεργασίας για 200 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΝΕΕ) στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης για την πρόσληψη 1.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.
Στοχευμένο πρόγραμμα απασχόλησης σε κρίσιμες περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας (ηλικίας 45 ετών και άνω) – Τ.Α.Α.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων απασχόλησης ανέργων 3.000 (ειδικών ομάδων) και 7.000 (με εμπόδια ένταξης-επανένταξης).
Ειδικά προγράμματα απασχόλησης για ανέργους απολυθέντες από την εταιρεία ΓΕΝ. ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ/ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α. Ε. ΛΑΡΚΟ.
Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το Πρόγραμμα 55-67.
Ειδικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση φορέων στον δημόσιο τομέα της υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων ηλικίας 55 ετών.
Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Φορείς Κ.ΑΛ.Ο για την Πρακτική Άσκηση Σπουδαστών ΑΤΕΙ – ΑΣΠΑΙΤΕ.

Δείτε επίσης 

Κατάρτιση ΔΥΠΑ

Στους 402.967 ανέρχονται οι ωφελούμενοι (εργαζόμενοι ή άνεργοι), που έχουν κάνει χρήση προγραμμάτων κατάρτισης που υλοποιεί η ΔΥΠΑ από το 2020 έως και φέτος τον Απρίλιο. Η αναλογία είναι 56% άνεργοι (224.566) και το υπόλοιπο 44% εργαζόμενοι (178.401). Στόχος των προγραμμάτων είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας των εργαζόμενων και η ταχύτερη επίτευξη της εργασιακής επανένταξης για όσους είναι άνεργοι. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται να υλοποιούνται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

Δύο έργα – Δράσεις κατάρτισης, αναβάθμισης και εξειδίκευσης δεξιοτήτων ανέργων και εργαζόμενους. Τα έργα αυτά πραγματοποιούνται σε επτά κύκλους / υποδράσεις.
Μία ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων.

Επίσης, υλοποιούνται:

Δέκα προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με επιχειρήσεις τεχνολογίας (Big Tech)
Δύο προγράμματα κατάρτισης σε συνεργασία με φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Από τους 402.967 ωφελούμενους των ανωτέρω προγραμμάτων από το 2020 έως σήμερα, οι 34.701 έχουν καταγραφεί φέτος, στο α’ τετράμηνο.

Τα προγράμματα κατάρτισης σε εξέλιξη

Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων (25 – 45 ετών). Έως τώρα έχουν καταγραφεί 7.326 ωφελούμενοι. Υπάρχουν άλλοι 659 άνεργοι που έχουν ξεκινήσει το πρόγραμμα, αλλά ακόμα δεν έχουν πιστοποιηθεί.
Κατάρτιση (ΣΕΚ) για πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους. Το πρόγραμμα έχει καταφέρει να καταγράψει έως τώρα 38.876 ωφελούμενους. Υπάρχουν όμως και άλλοι 2.105 άνεργοι, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα την σχετική πιστοποίηση.
Κατάρτιση (ΣΕΚ) για πράσινες δεξιότητες για 75.000 εργαζόμενους. Έως τώρα έχουν προκύψει 64.986 ωφελούμενοι. Στην αναμονή βρίσκονται άλλοι 3.367 εργαζόμενοι, που δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Κατάρτιση (ΣΕΚ) σε δεξιότητες ψηφιακές, πράσινες και οικονομικού εγγραμματισμού, για 50.000 ανέργους. Έως τώρα έχουν κάνει χρήση του προγράμματος μόλις 814 άνεργοι. Υπάρχουν όμως άλλοι 17.840 άνεργοι που έχουν ενταχθεί στην εν λόγω δράση, χωρίς ακόμα να έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση.