Μέχρι τις 25 Αυγούστου θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική υποβολή για όσους γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό (συνολικά 3.000 περίπου άτομα), ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στο εγχείρημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και να στελεχώσουν τις 239 .

Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων, θα πρέπει να αποσταλούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες έως τις 4 Σεπτεμβρίου με αυτοπρόσωπη παρουσία ή με συστημένη επιστολή.

Καυστικός Πατούλης για την ΠΦΥ

Ιδιαίτερα καυστικός για το μέλλον των γιατρών που θα επιλέξουν να εργαστούν στις και να πουν ναι στην ΠΦΥ, εμφανίζεται ωστόσο ο πρόεδρος του Αθήνας Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σε συνέντευξή του στο onMed, πριν δύο ημέρες, υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός των 239 νέων Μονάδων σε 65 σημεία της χώρας έγινε χωρίς υγειονομικό χάρτη, πρόχειρα και αποσπασματικά και για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι ανάγκες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας που έχουν τις μεγαλύτερες υγειονομικές ανάγκες».

Πρόσθεσε δε ακόμη, ότι το εν λόγω εγχείρημα, ανοίγει την πόρτα για την έξοδο του ιατρικού σώματος από το σύστημα υγείας και πολύ φοβόμαστε και από τη χώρα, καθώς η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα, αποτελώντας ένα μεγάλο πλήγμα για τη χώρα μας. Δυστυχώς το σύστημα που έχει θεσμοθετηθεί, προβλέπει για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους. Καθώς μάλιστα η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι προσωρινή μέσω ΕΣΠΑ, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια θα καταρρεύσει». Για τον λόγο αυτόν, ο , ζητά την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για όσους ιατρούς το επιθυμούν και τη διασφάλιση αξιοπρεπών αμοιβών αντίστοιχων της προσφοράς τους.

Έρχονται 400 μόνιμες προσλήψεις για την ΠΦΥ

Στον αντίποδα του κ. Πατούλη, εμφανίζεται σύσσωμη η κυβέρνηση και ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που στηρίζει αναφανδόν τη μεταρρύθμιση. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real FM, μία ημέρα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, ανακοίνωσε την προκήρυξη εντός του φθινοπώρου, 400 θέσεων μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, θέσεις, καθαρά στοχευμένες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να σημειωθεί, ότι οι εν λόγω 400 μόνιμες θέσεις, είναι ξεχωριστές από τις 3.000 που έχουν ήδη προκηρυχθεί (2.868 για την ακρίβεια, και οι οποίες θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ).

Ο υπουργός Υγείας ωστόσο, κατέθεσε και τον προβληματισμό του, αναφορικά με τη στάση των γιατρών και την ανταπόκρισή τους, στη νέα κατάσταση που δημιουργείται, τονίζοντας: «Για εμένα το κρίσιμο είναι να ανταποκριθούν οι γιατροί, καταρχήν, γιατί πιστεύουμε ότι με τους υπόλοιπους επαγγελματίες δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα». «Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δίνει ως ένα επιπλέον κίνητρο προσέλκυσης μισθολογικές απολαβές στους γιατρούς που θα προσληφθούν τον δεύτερο βαθμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή αντιστοιχίζονται με τις απολαβές του Επιμελητή Α’ και όχι του Επιμελητή Β’ που είναι ο εισαγωγικός βαθμός.
Θα είναι, κατά την άποψή μας, αξιοπρεπέστατη η αμοιβή και η σχέση εργασίας. Βεβαίως θα είναι πλήρως και αποκλειστικής απασχόλησης αυτοί, διότι θέλουμε γιατρούς οι οποίοι να είναι αφοσιωμένοι στο σύστημα υγείας».

Οι αιτήσεις για τις προσλήψεις στις

Αναφορικά με τις αιτήσεις τώρα. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν γιατροί με ειδικότητα Γενική Ιατρική ή Παθολογία,Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί και απόφοιτοι ΑΕΙ ή Δ/βάθμιας για τις θέσεις διοικητικού προσωπικού.

Οι επιτυχόντες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα διεπιστημονικό περιβάλλον εργασίας, συνεργαζόμενοι και συλλειτουργώντας με όλους τους επαγγελματίες υγείας που θα στελεχώσουν τις νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οφέλη:- Εγγυημένο εισόδημα, ανταγωνιστικό σε σχέση με τις προοπτικές και τις δυνατότητες που προσφέρει αυτή τη στιγμή το ελεύθερο επάγγελμα στον ιατρικό και νοσηλευτικό κλάδο.

Για το ιατρικό προσωπικό ειδικότερα, προβλέπονται:

– οι αποδοχές του Επιμελητή Α΄ και προβλεπόμενα επιδόματα

– Εργασία στον τόπο διαμονής

– Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

– Ασφάλιση

– Ευκαιρία επαγγελματικής καθιέρωσης στην τοπική κοινωνία

– Προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ

– Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση tomy.moh.gov.gr, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis (username και password).

Δείτε την προκήρυξη του