«Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε αλλιώς», «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», «οφείλουμε να το πάμε μέχρι τέλους» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό “Στο Κόκκινο” ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και την αναδιάρθρωση της λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού, ο υπουργός τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί πει «αργήσατε», ούτε στην Κινέτα ούτε στην Ανατολική Αττική, «παρά την τραγική έκβαση αυτής της κατάστασης» καθώς «πάντοτε συγκριτικά με τις προηγούμενες χρόνιες είχαμε μια καλή οργάνωση των διαθέσιμων μέσων και δυνατοτήτων μας».

Εξήγησε πως δεν μπορεί κάποιος να απαντήσει ότι αυτά που συνέβησαν βασίζονται κυρίως στην κακή οργάνωση, μη ανταπόκριση, έλλειψη μέσων, λάθος εκτιμήσεις. Επισήμανε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη «διαδικασίες εκπόνησης κάποιους πορίσματος» για «τη διακρίβωση και αποτίμηση αιτιών και ευθυνών» όχι σαν και αυτές που αναζητεί μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες. Το πόρισμα, επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης θα βγει «συντεταγμένα με προσεκτικό τρόπο» για να έχει και αξία όχι μόνο για επικοινωνιακή εκτόνωση «αλλά για να βγάλουμε τα πιο χρήσιμα και πιο σωστά αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από την κυβέρνηση για την αναθεώρηση της Πολιτικής Προστασίας έχει αρχίσει να το επεξεργάζεται το Υπουργείο Προστασία του Πολίτη και το Κέντρου Μελετών Ασφάλειας πριν από την τραγωδία.

Τόνισε ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες – με τις οποίες λόγω κλιματικής αλλαγής θα ερχόμαστε συχνά αντιμέτωποι – σε συνδυασμό με τις «γερασμένες υποδομές» που έχει η χώρα όπως είναι π.χ. τα αντιπλημμυρικά έργα και μαζί με τον υπερπληθυσμό προβληματικών περιοχών και μη αντιστοίχιση υποδομών και αναγκαίων έργων με αυτήν την πραγματικότητα «όλα αυτά οδηγούν σ’ ένα συμπέρασμα ότι πρέπει να έχεις μια αποτελεσματική σχεδιασμένη εξ αρχής πολιτική προστασία».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι κάποια πράγματα είχαν δρομολογηθεί από πριν, για παράδειγμα στο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι» γίνεται αποσαφήνιση για διαχείριση, καθαρισμό, αστυνόμευση ρεμάτων με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας «και αυτό λύνει τεράστια προβλήματα».

Σημείωσε πως για θέματα δομημένου Περιβάλλοντος ο νόμος ψηφισμένος το 2017 του Υπουργείου Περιβάλλοντος «έριξε μια μπάρα» δεν επιτρέπει νομιμοποιήσεις ακινήτων μετά το 2011 σε ρέματα, δασική περιοχή, αιγιαλό, αναδασωτέα περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία και των παρατηρητριών δόμησης για να αντιμετωπιστεί και το θέμα των αρμοδιοτήτων και των αλληλοεπικαλύψεων στο θέμα της κατεδάφισης αυθαιρέτων που είχαν μέχρι τώρα Δήμος και Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Για όσα έχουν γίνει για το ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας «δεν ξέρουμε και να πουλάμε τα καλά που έχουμε κάνει». Ενώ αναφέρθηκε και στις 3.500 τελεσίδικες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και πως γι’ αυτές τις περιπτώσεις χρειάστηκε πολυετή αναμονή δέκα έως και 20 χρόνια για να τελεσιδικήσουν αυτές οι υποθέσεις.

«Είναι αφέλεια να θεωρούμε ότι 3.500 αυθαίρετα θα κατεδαφιστούν τους επόμενους μήνες» εξήγησε ο υπουργός «γι’ αυτό προτεραιοποιούμε». Σημείωσε πως «Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια παραλυτική κατάσταση, αυτό που ονομάζομε ‘βαθύ κράτος’, όπου ναι μεν αλλά, δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα συστήματα και η διαφάνεια για να δεις ποιος φάκελος έχει κρυφτεί κάτω από τα συρτάρια…». «Δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε αλλιώς», «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», «οφείλουμε να το πάμε μέχρι τέλους» δήλωσε χαρακτηριστικά.