: Μέσα στον Φεβρουάριο θα μπουν στην αυτοματοποιημένη απονομή οι αιτήσεις για συντάξεις αναπηρίας.

Ποιοι έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με την Ημερησία, η αιτία της καθυστέρησης ήταν ότι στον έλεγχο που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι πολλοί δικαιούχοι αναπηρίας έμειναν εκτός ψηφιακής απονομής λόγω των 18 εξαιρέσεων που είχαν προβλεφθεί.

Το αρχείο των δικαιούχων επιστράφηκε προκειμένου να καταργηθούν οι εξαιρέσεις. Στόχος του ΕΦΚΑ είναι αυτόν τον μήνα να ενταχθούν οι δικαιούχοι και να μετατραπεί η δαιδαλώδης διαδικασία απονομής σε μια απλή ολιγόλεπτη ηλεκτρονική συναλλαγή.

Σημειώνουμε ότι παρά το χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινωθεί πέρυσι η επέκταση της ψηφιακής σύνταξης έχει καθυστερήσει δραματικά, με αποτέλεσμα να αργοπορεί η επίσπευση της έκδοσης των κύριων συντάξεων. Μετά την ψηφιακή έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, στο σύστημα θα ενταχθούν οι νέες συντάξεις των μισθωτών του πρώην ΙΚΑ που αποτελούν και την πολυπληθέστερη κατηγορία ασφαλισμένων.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή υπηρεσία ΑΤΛΑΣ οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας. Στις εν λόγω περιπτώσεις τα αναγκαία δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα και εκδίδεται άμεσα η συνταξιοδοτική απόφαση, η οποία κοινοποιείται στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί.

Την ίδια ώρα, με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνονται πλέον οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και μεταβίβασης λόγω θανάτου του ιδιωτικού τομέα. Μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία και η αντίστοιχη ηλεκτρονική αίτηση για τους ασφαλισμένους του δημοσίου τομέα.

Έτσι, καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών.

Ειδικότερα, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εξαλείφει την ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και παράλληλα επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Σημειώνουμε ότι οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις φτάνουν σήμερα τις 121.000. Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις -που καθυστερούν ακόμα και 5 χρόνια- αφορούν τις επικουρικές των διαδοχικά ασφαλισμένων, που ένα μέρος του ασφαλιστικού χρόνου έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΑΜ.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις και για τις επικουρικές συντάξεις αναπηρίας

Σε λειτουργία τέθηκε χθες και η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Η ηλεκτρονική αίτηση απονομής επικουρικής σύνταξης και για τις 3 κατηγορίες (γήρατος, αναπηρίας, μεταβίβασης λόγω θανάτου) αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων ιδιωτικού τομέα που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματα το 2021 ξεπέρασαν τις 100.000 (οι 70.000 αφορούν επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος)

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής για τις 3 κατηγορίες

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Υποβολής Αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την εξής διαδρομή:

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi)

Ακολούθως, επιλέγει την κατηγορία που τον ενδιαφέρει και συμπληρώνει τις οθόνες που εμφανίζονται. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και οι αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις του δημοσίου τομέα και συγκεκριμένα:

Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα.
Η υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας.