Νέα δεδομένα από σήμερα στις – Τα νέα μέτρα για τις εκκλησίες θα θέσει σήμερα επί τάπητος η που συνεδριάζει καθώς βάσει των όσων ισχύουν από σήμερα οι πιστοί θα μπορούν να εισέρχονται στους ιερούς ναούς μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ή πιστοποιητικό νόσησης, ή με αρνητικό τεστ (μοριακό ή rapid).

Σε περίπτωση παραβάσεων των τότε με πρόστιμα θα τιμωρούνται τόσο οι πιστοί όσο και ο υπεύθυνος της εκκλησίας ενώ περίπτωση που δεν υπάρχει υπεύθυνος στην εκκλησία, το πρόστιμο θα επιβάλλεται στον ιερέα.

Συγκεκριμένα σε και χώρους λατρείας επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσία αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό ύψους 1.500 ευρώ και στον πιστό 300 ευρώ.

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος της επίσημης εκκλησίας τάσσεται υπέρ των νέων μέτρων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξε συνεννόηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αναφορικά με την κυβερνητική απόφαση για είσοδος στους ναούς με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή την πραγματοποίηση διαγνωστικού τεστ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος, με εγκύκλιό της στις 4 Νοεμβρίου, είχε καλέσει, ουσιαστικά, τους πιστούς να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό, επειδή όμως μέχρι τότε η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει τις εκκλησίες από την υποχρεωτική διενέργεια rapid test. Δεν ήταν υποχρεωτικός, δηλαδή, ο εργαστηριακός έλεγχος των μη εμβολιασμένων πιστών για την είσοδό τους στις εκκλησίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, στο τηλεοπτικό του μήνυμα στους πολίτες την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του πλαισίου, τονίζοντας ότι, πλέον, όσοι πιστοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου.