Συμφωνία για συντάξεις χηρείας και εξωδικαστικό μηχανισμό: Προϋποθέσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/10/2017 - 22:05 | Author: Newsroom Ipaidia

Κλείδωσε η συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας για τις συντάξεις χηρείας. Θα λαμβάνουν 384 ευρώ σε περίπτωση που ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης και 360 ευρώ για έως 15 χρόνια.

Θα δίνεται το ίδιο ποσό επιπλέον σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα ανεξαρτήτως αριθμού. Τα παιδιά θα λαμβάνουν το επίδομα μέχρι το 24ο έτος τους, σε περίπτωση σπουδών.

Παραμένει το αγκάθι με τα επιδόματα

Ανοικτό παραμένει το πρώτο μεγάλο αγκάθι για το υπουργείο Εργασίας που αφορά την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων.

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών με την ηγεσία του υπ. Εργασίας, παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Οι δανειστές δεν έχουν την οριστική εικόνα για το spending review (σ.σ. επανεξέταση δαπανών στα υπουργεία προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για τα επιδόματα). Κατά συνέπεια από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018 θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί και σε τεχνικό επίπεδο με ανταλλαγή απόψεων το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας.

Μεταρρυθμίσεις αναμένονται βάσει του μνημονίου και στα μεταφορικά επιδόματα, μέσα στον Νοέμβριο, με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και στις παροχές σε φοιτητές. Τέλος, «μάχη» αναμένεται και για τις αλλαγές στη στεγαστική πολιτική, με αιχμή την επιδότηση ενοικίου.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso