– μέτρα: Η ελάχιστη θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη 600 ευρώ. H αίτηση θα γίνει σε ειδική πλατφόρμα.

Τονίζουμε σε αυτό το σημείο ότι,  το ποσό υπολογίζεται με βάση την συνιδιοκτησία ή τη χρήση.

Εντός Ιουνίου θα γίνουν οι . Στην πλατφόρμα θα είναι και οι λογαριασμοί Μαΐου, άρα μέσα στον Μάιο θα ανοίξει. Ο καταναλωτής θα επικαιροποιεί τα στοιχεία του. Το ποσό που θα επιστρέφεται θα είναι αφορολόγητο.

Σε μια αποκάλυψη σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το κύμα διακοπών στην ηλεκτροδότηση νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος των αυξημένων του ηλεκτρικού προχώρησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας «για τους συμπολίτες που βρίσκονται σε απόλυτη οικονομική δυσχέρεια βάσει κριτηρίων που έχουν ήδη θεσπιστεί, θα εκδώσουμε ΚΥΑ με το υπουργείο Οικονομικών για να επεκτείνουμε το μέτρο της επαναληκτροδότησης των νοικοκυριών στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδόηση, της κάλυψης του κόστους επανασύνδεσης από την πολιτεία και της αποπληρωμής τμήματος των οφειλόμενων».

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε, επίσης, ότι «ήδη βρίσκεται σε λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης ενεργειακής αλληλεγγύης 15902 στην οποία μπορούν να καλούν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε απόλυτη δυσχέρεια ώστε να προχωρά η διαδικασία για την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησής τους».

Οι δικαιούχοι για την επιστροφή των 600 ευρώ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εξήγησε ότι τον μήνα Ιούνιο, επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές, και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022.

Όπως είπε «αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους, οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή. Το ποσοστό επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή των 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή».

«Υπολογίζεται ότι για τις καταναλώσεις αυτής της περιόδου, οι οικιακοί καταναλωτές – για την πρώτη κατοικία τους – έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος της νέας παρέμβασης, με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται στα 280 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Διευκρινίσεις για τα 600 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την επιστροφή των χρημάτων έως 600 ευρώ μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης για καταναλωτές πρώτης κατοικίας που δεν έχουν καλυφθεί από τις προηγούμενες επιδοτήσεις

Αφορά νοικοκυριά φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας με έσοδα 45.000 ευρώ

Η ελάχιστη επιστροφή θα είναι 18 ευρώ και η μέγιστη δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.

Απαραίτητη για την επιστροφή η αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ο ωφελούμενος θα επιβεβαιώνει τα στοιχεία που θα δίνει η ΑΑΔΕ αλλά και θα επικαιροποιεί αν χρειάζεται

Τις χρεώσεις δεν θα τις βάζει ο καταναλωτής αλλά θα αντλούνται από τους παρόχους

Δεν καλύπτεται από τις επιδοτήσεις η δεύτερη κατοικία

Αρχές Ιουνίου η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Ως ένα δύσκολο εγχείρημα και πρωτοποριακό σε όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλίας την πλατφόρμα για την επιστροφή έως 600 ευρώ από τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους πολίτες για το ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως εξήγησε με βάση τα ρολόγια θα αντλήσουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την έκπτωση του κράτους και την έκπτωση του παρόχου ώστε να υπολογίζεται με βάση τα ποσά αυτά το ύψος της επιστροφής που έχει «ταβάνι» τα 600 ευρώ.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι το ποσό θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο ενώ δικαίωμα στην αποζημίωση θα έχουν και οι φοιτητές εφόσον δηλώνουν την οικία που διαμένουν.