Η εφαρμογή της στις τράπεζες είναι το θέμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Τι προτείνουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με την Ημερησία, το υπουργείο Εργασίας έχει επιλέξει να «μπει» η ψηφιακή κάρτα πρώτα στις και στα σούπερ μάρκετ από την 1η Ιουλίου, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για δύο κλάδους που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί το μέτρο. Και αυτό γιατί οι τράπεζες κυρίως εφαρμόζουν σύστημα ηλεκτρονικής κάρτας, για λόγους ασφαλείας, στην οποία καταγράφεται το ωράριο εντός της επιχείρησης. Ωστόσο οι υφιστάμενες κάρτες δεν είναι βέβαιο, από τεχνικής άποψης, ότι μπορούν να διασυνδεθούν άμεσα με το «ΕΡΓΑΝΗ».

Υπενθυμίζεται ότι η θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο.

Οι τράπεζες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προτείνουν σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί πιλοτικά το μέτρο και με δεδομένο ότι σειρά θεμάτων χρήζουν αποσαφήνισης. Μεταξύ των θεμάτων είναι αυτό των υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν ελεύθερο ωράριο αλλά και υψηλές αμοιβές, και είναι πρακτικά αδύνατο λόγω της φύσης του αντικειμένου τους και των αρμοδιοτήτων τους να «χτυπάνε κάρτα».

Αυτό όμως μάλλον είναι το πιο… εύκολο. Αυτό που κυρίως χρήζει διευκρινίσεων είναι αν και κυρίως πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο σε κρίσιμα τμήματα, από τα οποία εξαρτάται η ομαλή και κυρίως ασφαλής λειτουργία των τραπεζών και των συναλλαγών, με δεδομένο ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι και τόσο σπάνιες πλέον. Στελέχη των συγκεκριμένων τμημάτων λαμβάνουν ειδικό επίδομα για να είναι stand by ώστε να επέμβουν ανά πάσα στιγμή εφόσον προκύψει πρόβλημα.

Κομβικό, όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά γενικότερα, είναι τι θα ισχύσει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων που εργάζονται εκτός της έδρας της εταιρείας, όπως επιθεωρητές, σύμβουλοι πωλήσεων κ.λπ., καθώς επίσης και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο στην περίπτωση της τηλεργασίας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ