Ελλείψεις σε που δίνονται δωρεάν στα της Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).

Υπενθυμίζουμε ότι δίνονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες, ώστε να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12 με στόχο να περιοριστεί το ιικό φορτίο και η κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου. Μάλιστα, δόθηκε και παράταση μίας εβδομάδας από τις 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17:00, ώστε οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, να μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα από τα φαρμακεία της χώρας.

Ωστόσο, ο ΦΣΘ επισημαίνει έλλειψη σχεδιασμού και σαφών οδηγιών για τη διάθεση των δωρεάν self-test. «Οι φαρμακοποιοί είναι πρώτα απ’ όλα υγειονομικοί και γι’ αυτό συμμετέχουν, όπου χρειάζεται, σε κάθε προσπάθεια της Πολιτείας να αναχαιτίσει την πανδημία. Όμως αυτό προϋποθέτει να υπάρχει ο απαραίτητος σχεδιασμός που θα διευκολύνει αυτές τις ενέργειες» αναφέρει ο Σύλλογος. Τα προβλήματα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης είναι τα εξής:

«Τα φαρμακεία είχαν προμηθευτεί self-test συσκευασμένα σε πεντάδες, τα οποία οι φαρμακοποιοί είναι αναγκασμένοι να αποσυσκευάζουν, να επιλέγουν τα 4 επιμέρους συστατικά και να τα τοποθετούν σε συσκευασίες του ενός για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η διαδικασία αυτή επιβαρύνει τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ήδη εργάζονται υπό πιεστικές και δύσκολες συνθήκες».

Επίσης, ο ΦΣΘ τονίζει ότι «αιφνιδιαστικά δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας στη διάθεση των δωρεάν , γεγονός που θα διπλασιάσει τη δουλειά στα φαρμακεία, ενώ θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί να δοθούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης άπαξ για την περίοδο των γιορτών, χωρίς να χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία στις αρχές του νέου έτους, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία πολιτών και φαρμακοποιών».

Αδιανόητο χαρακτηρίζει ο ΦΣΘ και το γεγονός ότι «δεν έχει προβλεφθεί η ύπαρξη οδηγιών χρήσης για τα self-test. Αποτέλεσμα είναι η πολιτεία να ζητά από τους φαρμακοποιούς να βγάζουν φωτοτυπίες το έντυπο με τις οδηγίες χρήσης που υπάρχει στη συσκευασία με τις πεντάδες των τεστ αυτοδιάγνωσης ή να καταφεύγουν σε άλλες λύσεις, καθόλου πρακτικές».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΦΣΘ, «δεν έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και για τον τρόπο καταχώρισης των self-test, καθώς στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί, υπάρχουν δύο επιλογές: καταχώριση ανά πεντάδες και καταχώριση ανά ένα self-test. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι στην πρώτη επιλογή φαίνεται να καταχωρίζονται συσκευασίες των 5 self-test, ενώ χορηγείται ένα και στη δεύτερη επιλογή καταχωρίζεται μεν η μία συσκευασία, αλλά το σύστημα δεν ανανεώνεται, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι τα φαρμακεία ακόμη έχουν απόθεμα σε τεστ αυτοδιάγνωσης, ενώ στην πραγματικότητα το έχουν εξαντλήσει, αλλά αδυνατούν να κάνουν νέα παραγγελία από τη φαρμακαποθήκη τους».

«Σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε να αναλάβουμε οποιαδήποτε ευθύνη για τον αριθμό των self-test που έχουν διατεθεί, όταν η ίδια η πολιτεία δεν έχει φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος καταχώρισής τους», επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τονίζει ότι «για κάθε απόφαση της πολιτείας που αφορά τα φαρμακεία, πριν αυτή ανακοινωθεί, πρέπει να προηγείται συζήτηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι οφείλουν να προστατεύουν τα μέλη τους. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό πολλές αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό και οργάνωση. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη συμμετοχή μας στις δράσεις της πολιτείας, αλλά αυτή θα πρέπει να γίνεται χωρίς να επιβαρύνει την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων μας».

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ