: Έρχεται μπαράζ επιδομάτων, τακτικών και εκτάκτων, αποζημιώσεων και του Δώρου Χριστουγέννων μέσα στον Δεκέμβριο. Ωστόσο μεταφέρθηκαν για τις αρχές του 2021 οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών στους συνταξιούχους που έχουν διανύσει πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Οι αυξήσεις και τα 15 μηνών που απορρέουν από το πρόσφατο ασφαλιστικό με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ είχε προγραμματιστεί να καταβληθούν έως το τέλος του 2020.

Η αύξηση λόγω βελτίωσης των συντελεστών αναπλήρωσης και τα αναδρομικά αφορούν περί τους 50.000 νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) και 200.000 παλαιούς (πριν τον Μάιο του 2016). Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται αύξηση καθώς αυτή θα συμψηφιστεί με την προσωπική τους διαφορά.

: Ειδικότερα, το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε δύο δόσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Εως τις 21/12 ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος είχε ενεργή σύμβαση εργασίας εντός του 8μήνου 1η Μαίου έως 31 Δεκεμβρίου. Αυτό το τμήμα του Δώρου υπολογίζεται με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο των αναστολών για την περίοδο 1η Μαίου έως 30 Νοεμβρίου θα καταβληθεί από το κράτος. Το Δώρο για το μήνα Νοέμβριο υπολογίζεται με βάση την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ και για τους υπόλοιπους μήνες της αναστολής με βάση τα . Σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών, γίνεται προσπάθεια το τμήμα του Δώρου που επιβαρύνει το κράτος να καταβληθεί στις 21/12.

Ωστόσο αργότερα έως 15 Ιανουαρίου, το κράτος θα καταβάλλει την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων για την χρονική περίοδο της αναστολής εντός του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου. Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 690 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαίου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ. Τον Ιανουάριο, πιθανότατα έως τις 15/1, θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου. Συνολικά για Δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ συγκριτικά με το ποσό του Δώρου που θα έπαιρνε τα χρόνια προ κορονοιού.

Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου: Η ειδική αποζημίωση του μηνός Νοεμβρίου στους εργαζόμενους σε αναστολή από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ θα καταβληθεί μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η πιθανότερη ημερομηνία είναι 11 Δεκεμβρίου.

Οι εν λόγω ειδικές αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με βάση τα δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής του Νοεμβρίου. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή πληρώθηκαν την αποζημίωση του Νοεμβρίου στις 27/11.

Στα τέλη Δεκεμβρίου και πριν την Πρωτοχρονιά αναμένεται να πληρωθεί η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή για τον μήνα Δεκέμβριο. Υπενθυμίζεται πως η αποζημίωση των αναστολών του Δεκεμβρίου υπολογίζεται με βάση τα 534 ευρώ.

Στις 7 Δεκεμβρίου ξεκινά η πληρωμή για το Δώρο Χριστουγέννων στους ανέργους από τον ΟΑΕΔ. Η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα συνεχιστεί από τον Οργανισμό στους δικαιούχους μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου.

Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθεί από τον η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Παράλληλα, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές του έκτακτου, εφάπαξ επιδόματος των στους μακροχρόνια ανέργους που συμπλήρωσαν 12 μήνες ανεργίας μετά την 1η Μαρτίου του 2020.

Οι πληρωμές των 400 ευρώ θα είναι διαδοχικές τις επόμενες ημέρες, ενώ συνεχίζεται και η καταβολή των δίμηνων παρατάσεων των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν η λήγουν από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο. Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους εντός Νοεμβρίου, ο πρώτος μήνας της παράτασης θα καταβληθεί εντός Δεκεμβρίου και ο δεύτερος εντός Ιανουαρίου. Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός Δεκεμβρίου, ο πρώτος μήνας θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και ο δεύτερος τον Φεβρουάριο. Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους από 20 Σεπτεμβρίου έως 19 Οκτωβρίου, ο πρώτος μήνας καταβλήθηκε και ο δεύτερος καταβάλλεται εντός Δεκεμβρίου.