Ουκρανία: Εξασφάλισε δάνειο 3,9 δισ. από το ΔΝΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/12/2018 - 19:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Δάνειο ύψους 3,9 δισ. ευρώ εξασφάλισε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ουκρανία, η οποία βιώνει μία βαθύτατη οικονομική κρίση εν μέσω της σύγκρουσης διαρκείας με τη Ρωσία. Καθώς το Κίεβο καλείται να αποπληρώσει άμεσα μεγάλες οφειλές, ο διεθνής οργανισμός συμφώνησε να εκταμιευθεί άμεσα το ποσό των 1,4 δισ. δολαρίων για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών.

Για να πει το «ναι» το Ταμείο το ουκρανικό κοινοβούλιο κλήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου να ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος προβλέπει περιστολή δημοσίων δαπανών, αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης και διοικητικές αλλαγές στις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες. Το Κίεβο έχει επίσης δεσμευθεί για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερα βήματα για την πάταξη της διαφθοράς.

Όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του η χώρα έχει ήδη πετύχει μέσα από «συνετή δημοσιονομική πολιτική» να περιορίσει αισθητά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αλλά και να ανακτήσει εν μέρει την εμπιστοσύνη των αγορών. Το δάνειο εκτιμάται ότι θα την βοηθήσει περισσότερο σε αυτό το μέτωπο.

Loading...
  • europalso   ideascentral