Τι – Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, πληθωρισμό 5% το 2023 αναμένουν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο.

Πιο αναλυτικά, η έρευνα προσδοκιών καταναλωτών πραγματοποιείται κάθε μήνα από την ΕΚΤ σε έξι χώρες – Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία.

Πρόβλεψη για πληθωρισμό 5% και αυξήσεις εισοδημάτων 1%

Συγκεκριμένα, οι διάμεσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο έμειναν αμετάβλητες στο 5%, ενώ για την επόμενη τριετία αυξήθηκαν ελαφρά στο 3% έναντι 2,9% τον Νοέμβριο, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πτωτική τάση. Ο διάμεσος αισθανόμενος πληθωρισμός των καταναλωτών για το προηγούμενο 12μηνο ήταν 9,9%, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Σε αντίθεση με τις σημαντικές αυξήσεις των τιμών, οι καταναλωτές αναμένουν αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων τους μόνο κατά 1% το επόμενο 12μηνο έναντι 0,9% τον Νοέμβριο.

Οι προσδοκίες για τις ονομαστικές δαπάνες που θα κάνουν στο επόμενο 12μηνο υποχώρησαν ελαφρά στο 4,2% από 4,3% τον Νοέμβριο, παραμένοντας κοντά στο επίπεδο των προσδοκιών τους για τις αυξήσεις των τιμών.

Χαμηλότερη απαισιοδοξία για οικονομία και ανεργία

Οι καταναλωτές είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, προφανώς λόγω και της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης, αναμένοντας μία ύφεση 1,5% έναντι 2% που ανέμεναν τον περασμένο μήνα.

Η σχετική αυτή βελτίωση συνοδεύθηκε και από τη μείωση των προσδοκιών τους για την ανεργία στο 11,9% από 12,4% τον Νοέμβριο.

Πρόβλεψη για αύξηση 3% στις τιμές κατοικιών

Οσον αφορά την αύξησης της τιμής της κατοικίας τους στο επόμενο 12μηνο, οι προσδοκίες των νοικοκυριών συνέχισαν να κινούνται περί το 3%.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων στο ίδιο διάστημα παρέμειναν σταθερές στο 4,8%, κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις αρχές του 2022.