: Αυξημένα είναι τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, λόγω της υπερμεταδοτικής Δέλτα που φαίνεται να «χτυπάει» τις νεότερες ηλικίες.

Ο κίνδυνος από τους νέους με κορονοϊό

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες σύμφωνα με όσα είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ως παράδειγμα δύο διαφορετικές περιοχές της Αττικής για να εξηγήσει πώς ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον νότιο τομέα Αθήνας όπου τα βρίσκονται στο κόκκινο, με το 60% να αφορούν νέους ηλικίας 15-24 χρόνων,  τα κρούσματα δεν έχουν επεκταθεί σε μεγαλύτερους στην ηλικία άτομα, λόγω του ισχυρού εμβολιαστικού μετώπου που έχει υψωθεί. Στον αντίποδα, στη δυτική Αττική όπου δεν έχει υψωθεί ικανό τείχος ανοσίας μολύνθηκαν και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, συγκεκριμένα άτομα ηλικίας 55=65 χρόνων έχουν βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του κορωνοϊου.

Η

Νέους, Έλληνες και ανεμβολίαστους «προτιμά» μέχρι στιγμής το μεταλλαγμένο του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, κυρία Παπαευαγγέλου, το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Ελληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες.

Επίσης, από τα στοιχεία για τα δείγματα του μεταλλαγμένου ινδικού στελέχους που αναλύθηκαν, προέκυψε ότι το 13% των περιστατικών που νόσησαν και είχαν Δέλτα χρειάστηκε νοσηλεία, αλλά κανείς εξ αυτών δεν είχε ολοκληρώσει τον του.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης εντοπίστηκαν τα 58 από τα 121 στελέχη του κορωνοϊού που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως προκύπτει από τη χθεςινή έκθεση γονιδιωματικού ελέγχου που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική , 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη η έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Στην εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό».