: Ειδοποίηση σε απορρίφθηκε η αίτηση τους για την των «κουρεμένων» στέλνει η ΑΑΔΕ. Δείτε στο ipaidia.gr πού μπορείτε να κάνετε αίτηση

Λήγει σήμερα η

Εκπνέει σήμερα Πέμπτη (11/03) η προθεσμία να δηλωθούν τα του μηνός Ιανουαρίου, ώστε να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα να πιστώνονται οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις μηδενικού ενοικίου (μείωση κατά 100%) για που είτε ήταν κλειστές με κρατική εντολή, είτε ανήκουν στο λιανεμπόριο και λειτουργούν με ηλεκτρονικό εμπόριο, είτε ανήκουν στον κλάδο της εστίασης και έχουν παράδοση κατ’ οίκον.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποζημίωση που καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη είναι 80% αν είναι φυσικό πρόσωπο και 60% αν είναι νομικό πρόσωπο.

Εάν οι επιχειρήσεις ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, τότε η μείωση ενοικίου είναι 40% και η αποζημίωση που καταβάλλεται ανέρχεται στο 50% τής απώλειας.

Βάση της νέας δυνατότητας που υπάρχει στην πλατφόρμα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να βλέπουν αμέσως εάν οι ενοικιαστές τους είναι ή όχι δικαιούχοι της μηδενικής ή μειωμένης καταβολής ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Μετά τη νέα διασταύρωση των στοιχείων, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων οι αιτήσεις ακυρώθηκαν από την θα ενημερωθούν για τους λόγους που τελικά δεν θα αποζημιωθούν για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Μετά την ολοκλήρωση των ειδοποιητηρίων και αφού ενημερωθούν οι «κομμένοι» ιδιοκτήτες, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν λάθη για τους μήνες Μάρτιο 2020 – Δεκέμβριο 2020.

Για όσους η αίτηση απορρίφθηκε εξαιτίας λάθους στα στοιχεία της αίτησης, διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν στις εξής περιπτώσεις:

Το μηνιαίο μίσθωμα της δήλωσης COVID δεν ταυτίζεται με το μηνιαίο μίσθωμα στη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης

Τα ποσοστά είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στο νόμο

Έχει δηλωθεί λύση της μίσθωσης

Δεν έχει συμπληρωθεί ΑΦΜ μισθωτή

Ο εκμισθωτής δεν έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9

Η πλατφόρμα για τη διαδικασία υποβολής για τις δηλώσεις COVID μηνός Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές αποζημιώσεων για μισθώματα Ιανουαρίου και όσες πληρωμές εκκρεμούν για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Επιπλέον, όσοι ιδιοκτήτες δεν έλαβαν αποζημίωση γιατί δεν είχαν επικαιροποιήσει τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας μέχρι 15 Φεβρουάριου 2021, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

Έως την Τρίτη 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί και άλλοι συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ