Τι είπε για την και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα  ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Θεοχάρης μίλησε χθες στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης έχουν ορίζοντα λήξης το τέλος του έτους,, δεν μπορεί να επεκταθεί και το 2024.Παρά ταύτα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το Market Pass να παραταθεί έως και τον Δεκέμβριο του 2023 -κάτι που θα αποσαφηνιστεί σύντομα.

Επίσημο: Αιτήσεις από νέους δικαιούχους για το Market Pass

Ο ίδιος εξήγησε ότι αίτηση θα κάνουν μόνο οι νέοι δικαιούχοι, ενώ τα στοιχεία των παλιών θα επικαιροποιηθούν αυτόματα.

«Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τα μέτρα για όσο είναι αναγκαίο, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όπως είναι το πλαίσιο της ΕΕ, τα μέτρα αυτά έχουν ορίζοντα λήξης έως το τέλος του έτους. Για κάποιους επόμενους μήνες έχουμε τη δυνατότητα παράτασης στο Market Pass. Δεν μπορεί όμως να επεκταθεί και το 2024», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Το 2ο είναι να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αιτήσεις, υπάρχουν άνθρωποι που είχαν εισοδήματα και τώρα δεν έχουν, άλλοι που δεν είχαν εισοδήματα και τώρα έχουν. Η συζήτηση που θα κάνω με την ΑΑΔΕ και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να θεωρήσουμε ότι αυτές οι αιτήσεις έχουν γίνει και να ανοίξει το σύστημα για όσους επιπλέον θέλουν να κάνουν αίτηση. Όσοι έκαναν αίτηση, θα επικαιροποιηθούν αυτόματα τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι πρέπει να σπεύσουν στους λογιστές τους, να μην το αφήσουμε τελευταία στιγμή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το διάστημα παράτασης του Market Pass μέχρι τον Οκτώβριο ή μέχρι τον Δεκέμβριο είπε «θα το οριστικοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

Market Pass: Τι αλλάζει σε κριτήρια και δικαιούχους

Νέο Market Pass να σχεδιάζει η κυβέρνηση με τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και να πλήττει τους πολίτες.

Όπως μετέδωσε το OPEN, αναμένεται να κλειδώσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας, ειδικά στα βασικά είδη διαστροφής.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα αν στα εισοδηματικά κριτήρια ληφθούν υπ όψη οι νέες ή οι παλιές φορολογικές δηλώσεις. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ληφθούν υπ όψη οι νέες φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψουν και νέοι δικαιούχοι.

Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα πάμε σε παράταση της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων, καθώς η πλειοψηφία των φορολογικών δηλώσεων δεν έχει ακόμα κατατεθεί και η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου. Από τους 6,5 εκατ. υπόχρεους έχουν υποβληθεί μόνο 4,2 εκτα. φορολογικές δηλώσεις. Αν δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, τότε το market pass θα δοθεί με τα εισοδηματικά κριτήρια της περασμένης χρονιάς.

Τι μπορεί να θεωρείται βέβαιο

Παράλληλα έχουν ήδη κλειδώσει από την κυβέρνηση:

η τρίμηνη του επιδόματος για Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όπου και θα επανεξεταστούν τα δημοσιονομικά δεδομένα αλλά και τα δεδομένα της ακρίβειας,
αλλά και τα ποσά τα οποία θα είναι τα ίδια και θα ξεκινούν από 22 ευρώ έως 72 ευρώ,
ενώ ίδια θα παραμείνουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία

Σημειώνεται ότι το market pass αναμένεται να δώσει ανακούφιση σε 2 εκατομμύρια πολίτες.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ