Από την Παρασκευή 3 Μαρτίου περίπου 2,3 εκατ. δικαιούχοι της ενίσχυσης οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, όσοι έχουν επιλέξει ψηφιακή πίστωση των ποσών στο κινητό τους θα εισπράξουν τη δόση της ενίσχυσης, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ όσοι έχουν επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν τριπλή δόση, για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

Ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων στο ολοκληρώθηκε αλλά η πλατφόρμα συνεχίζει να δέχεται αιτήσεις για το market pass έως και τις 15 Μαρτίου με το δεύτερο κύμα των πληρωμών να προβλέπει πίστωση των χρημάτων στις 20 Μαρτίου 2023.

Στη συνέχεια τα ποσά θα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε μήνα έως και τον Ιούλιο ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα νοικοκυριά θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μέσω τραπεζικού λογαριασμού, η επόμενη πληρωμή θα είναι και πάλι τριπλή και θα πραγματοποιηθεί έως 3 Μαΐου, ενώ θα αφορά τους μήνες Μαΐο, Ιούνιο και Ιούλιο 2023.

Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν παράθυρο για επέκταση της χρονικής διάρκειας του Μarket Pass έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους σε περίπτωση που οι τιμές στα τρόφιμα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά.

Στον τραπεζικό λογαριασμό τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με όποιο τρόπο θέλουν οι δικαιούχοι αλλά είναι κατά 20% λιγότερα σε σχέση με την ψηφιακή μορφή της ενίσχυσης μέσω της οποίας τα χρήματα αξιοποιούνται συνολικά ή εν μέρει σε καταστήματα τροφίμων από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, έως φούρνους και μίνι μάρκετ.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών που διαμορφώνεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και με ανώτατο όριο τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή το ποσό που θα λαμβάνει κάθε μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό είναι 22 ευρώ, για ζευγάρι 32 ευρώ, για οικογένεια με ένα παιδί 42 ευρώ και με δύο παιδιά 52 ευρώ. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα