: Οι ειδικοί αποφάσισαν χαλάρωση των μέτρων σε , μετακινήσεις και sms, ενώ τα νέα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή 14 Μαΐου.

Τι αλλάζει από την Παρασκευή

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γίνουν χαλαρώσεις στα , αν και το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είναι ανοιχτό καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλα λουκέτα.  Ωστόσο έχουν αποφασίσει να υπάρχουν τοπικά σε περιοχές που μπορεί να εμφανίσουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού ακόμη και εντός του καλοκαιριού για να μην υπάρξει μεγάλη ολίσθηση.

Από την Παρασκευή 14 Μαΐου θα επιτρέπονται οι από νομό σε νομό και πλέον οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται αλλάζοντας περιφέρεια ειδικά σε ό,τι αφορά στη Στερεά Ελλάδα. Σχετικά με τα νησιά όμως η κυβέρνηση έχει προτείνει στους ειδικούς να υπάρξουν ειδικά μέτρα και έλεγχοι στους ταξιδιώτες, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στη νησιωτική χώρα και κινδυνέψει ο . Γι αυτό και αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από τους επιστήμονες, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν σε νησί να διαθέτουν αρνητικό τεστ για τον κορονοϊό είτε να είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις.

Επίσης, είναι πιθανό να αξιοποιηθούν και τα (εκτός από τα test PCR), καθώς θεωρείται προς ώρας μη εφικτό να ζητείται όταν δεν έχουν όλοι οι πολίτες τη δυνατότητα να εμβολιασθούν ακόμη.

Ταυτόχρονα απελευθερώνεται πλήρως και το λιανεμπόριο αφού αναμένεται οι ειδικοί να εγκρίνουν την κατάργηση των sms αλλά και του συστήματος του και click inside. Γεγονός που σημαίνει ότι στο λιανεμπόριο θα γίνονται οι αγορές χωρίς προγραμματισμένα ραντεβού αλλά με όριο ατόμων ανά τ.μ. στα καταστήματα. Τα όμως θα καταργηθούν και για τις μετακινήσεις εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, αλλά και για την εστίαση

Εξάλλου, αλλαγές θα υπάρξουν και στο ωράριο καθώς αναμένεται να διευρυνθεί έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα από 23:00 που είναι σήμερα.

Στην κυβέρνηση πάντως υπάρχουν σκέψεις να διευρυνθεί και έως τις 12:30 ώστε να προλαβαίνουν οι εργαζόμενοι στην να επιστρέψουν στο σπίτι τους και τα εστιατόρια και οι καφετέριες να δέχονται τους πελάτες τους έως τις 12:00.