Λιγότερος φόρος με έξι κινήσεις – Ποιές κατηγορίες φορολογούμενων αφορά

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/05/2018 - 11:12 | Author: Newsroom Ipaidia

Οι φορολογούμενοι με έξι κινήσεις έχουν τη δυνατότητα να ξεφουσκώσουν το λογαριασμό που θα γράφει το φετινό σημείωμα. Ερωτήσεις που κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις για τον υπόχρεο ή τη σύζυγό του όπως η εξασφάλιση του αφορολόγητου ορίου ή την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.

Η αποκρυπτογράφηση των κωδικών του πίνακα 2 φέρνει φορο- για έξι κατηγορίες φορολογούμενων:

Νέοι φορολογούμενοι (κωδικός 327-328): Επιλέξτε Χ πάνω στη λέξη «Ναι» αν ο ίδιος ή/και η σύζυγός σας υποβάλλετε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για πρώτη φορά. Στην περίπτωση νέου φορολογούμενου με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα το ποσό της προκαταβολής φόρου περιορίζεται στο 50% και όταν η προκαταβολή φόρου είναι μέχρι 30 ευρώ δεν βεβαιώνεται.

Νέοι επαγγελματίες (κωδικοί 017-018): «Έχετε κάνει έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2015 και μετά;» Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει ότι απαλλάσσεται από το τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή θα κερδίσει τουλάχιστον 650 ευρώ. Η απαλλαγή παρέχεται για 5 χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

Μισθωτοί με μπλοκάκι (Κωδικοί 019-020): Όποιος απαντήσει θετικά στην ερώτηση «Ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείστε με τις διατάξεις περ. στ’ παρ. 2 αρθρο 12 ΚΦΕ» θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων και δικαιούται την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο.

Έμποροι 62 ετών (κωδικοί 027-028): Σημειώστε «Χ» πάνω στη λέξη «Ναι» αν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και γεννηθήκατε μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1955.

Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω (Κωδικοί 013-014): Επιλέξτε «Χ» στη λέξη «Ναι» εάν εσείς ή και η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και έχετε γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1952. Με τη συμπλήρωσή τους τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.

Αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις (Κωδικοί 023-024): Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων για την διατήρηση της έκπτωσης φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ και συνεπώς έχουν τη μείωση φόρου ακόμη και αν δεν έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις για αγορές αγαθών και υπηρεσιών. Επιλέξτε «Χ» στη λέξη «Ναι» εάν εσείς ή και η σύζυγός σας ή και το άλλο μέλος του συμφώνου συμβίωσης, είστε υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών ή στρατιωτικός που υπηρετείτε στην αλλοδαπή ή στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της ΕΕ. Ο ίδιος κωδικός αφορά και σε όσους διαμένουν σε οίκο ευγηρίας ή σε ψυχιατρικό κατάστημα ή είναι φυλακισμένοι.

Loading...


  • europalso   ideascentral