– ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Νέα παράταση αναμένεται να δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον , Κωστή Χατζηδάκη, για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο.

Για τις προαναφερόμενες περιοχές έχει ήδη δοθεί ενάμισης μήνας παράταση από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου (πέρα από το εξάμηνο που δόθηκε από το Κτηματολόγιο), η οποία λήγει αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου. Το νέο χρονικό περιθώριο για τη συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση η επιπλέον παράταση που μπορεί να δοθεί είναι έως τεσσεράμισι μήνες (αφού η «οροφή» με βάση την τελευταία νομοθετική ρύθμιση είναι το εξάμηνο και ήδη έχει δοθεί ενάμισης μήνας).

Οι για τη συλλογή δηλώσεων στο που λήγουν το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

Στις 22 Αυγούστου λήγει το τρίμηνο για Δυτική Αττική και νησιά Αργοσαρωνικού. Απομένει άλλο ένα τρίμηνο το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί από το Κτηματολόγιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα δοθεί παράταση ενάμιση μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με τη συμπλήρωση του τριμήνου (συνολικά του εξαμήνου), είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα κάνει ή όχι χρήση της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης για επιπλέον παράταση.

Στις 26 Αυγούστου στη Μεσσηνία και την 28η Αυγούστου σε Βοιωτία και Φωκίδα λήγει το εξάμηνο για την υποβολή δηλώσεων. Και σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση με βάση τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει το προβλεπόμενο εξάμηνο που δίνεται από το Κτηματολόγιο (3+3 μήνες) για Μαγνησία και Σποράδες. Και εδώ είναι ζήτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος αν θα δώσει νέα παράταση, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την τελευταία νομοθετική ρύθμιση. Γι’ αυτές τις περιοχές το αρχικό τρίμηνο έληξε στις 12 Ιουνίου. Στη συνέχεια δόθηκε ενάμισης μήνας παράταση έως τις 29 Ιουλίου και την περασμένη Παρασκευή ανακοινώθηκε από το Κτηματολόγιο πως η παράταση παρατείνεται έως τις 12 Σεπτεμβρίου.

Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει το τρίμηνο για Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Για τις περιοχέςn αυτές αναμένεται νέα τρίμηνη παράταση από το Κτηματολόγιο σε δύο δόσεις, δηλαδή ενάμισης + ενάμισης μήνας, με το εξάμηνο να λήγει στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου έχει δοθεί παράταση με υπουργική απόφαση (της προηγούμενηςn κυβέρνησης) για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 14 περιφερειακές ενότητες σε όλη την Ελλάδα: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και το μισό Ηράκλειο της Κρήτης. Στο μεταξύ, έως τις 26 Αυγούστου 2019 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων κατά των προσωρινώνn κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης για τις Σέρρες.

Όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα που Κτηματολογίου, επειδή η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας (αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την επιπλέον παράταση με υπουργική απόφαση) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα, είναι επιβεβλημένο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν τις δηλώσεις τους μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες και όχι τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό διότι στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.

Σημειώνεται πως η μεγάλη δυσκολία του τελευταίου προγράμματος κτηματογράφησης οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ακίνητα έχουν αποκτηθεί «διά λόγου» και δεν υπάρχουν έγγραφοι τίτλοι ιδιοκτησίας, ιδίως για τα αγροτεμάχια. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ακίνητα σε περισσότερες από μία περιοχές, ενώ αρκετές ιδιοκτησίες δεν έχουν σημαντική αξία σε σχέση με τις αστικές περιοχές των προηγούμενων προγραμμάτων. Η δήλωση των ακινήτων στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική. Και όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώνουν τα ακίνητά τους μέχρι τη λήξη της περιόδου εκπρόθεσμης δήλωσης κτηματογράφησης, ούτε επιβάλλουν αίτηση διόρθωσης των πρώτων εγγραφών κατά την επταετή περίοδο λειτουργίας του Κτηματολογίου μέχρι την οριστικοποίηση των πρώτων εγγράφων, τα χάνουν.

Έως τώρα πάνω από 170.000 ακίνητα (σε περιοχές όπου έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές) τα οποία δεν έχουν δηλωθεί βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο.