– Αυτό γιατί, ενώ έχουν υψηλά εισοδήματα συνεχίζουν να λαμβάνουν τις παροχές που απορρέουν από την ανεργία τους

Ειδικότερα, σύμφωνα με το insider, η διακοπή των εν λόγω προνομίων έρχεται για τους εν λόγω άνεργους, καθώς με βάση το νόμο 4921/2022, ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τους (ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό έως 24.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί).

Σχεδόν 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ,,  για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ περισσότεροι από 15.000 άνεργοι από αυτές τις εισοδηματικές κατηγορίες είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα για περισσότερα από 5 χρόνια.

Όλοι αυτοί βγαίνουν στη…«σέντρα» με το νόμο «Δουλειές ξανά», ενώ «μετεξεταστέοι» θα μείνουν και όσοι άνεργοι δεν τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (δεν συμμετέχουν σε δράσεις κατάρτισης ή αρνούνται θέσεις εργασίας).

Από εδώ και στο εξής οι άνεργοι θα διαγράφονται για δύο χρόνια από το μητρώο της ΔΥΠΑ και θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος σε περίπτωση που αρνηθούν τρεις φορές θέση εργασίας που χαρακτηρίζεται κατάλληλη σε σχέση με το προφίλ της εργασίας που έχουν δηλώσει στην Υπηρεσία. Την ίδια στιγμή, διαγραφή από το μητρώο και διακοπή καταβολής επιδόματος για το χρονικό διάστημα έξι μηνών θα υπάρχει εάν ο άνεργος/η αρνηθεί να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Σε πρώτη φάση στους άνεργους αυτούς θα γίνουν συστάσεις, ώστε αν δεν συμμορφωθούν θα υπάρξει η επιβολή της ποινής.

Στον αντίποδα, όσοι άνεργοι βρουν δουλειά προτού εξαντληθεί το διάστημα της επιδότησης ανεργίας τους, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματός τους για το διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της περιόδου επιδότησής τους, παράλληλα με τον μισθό τους.

Ήδη είναι ανοικτή η σχετική πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων από τους επιδοτούμενους ανέργους για το «επίδομα εργασίας», τη νέα παροχή για τους επιδοτούμενους ανέργους που ξεκινούν να εργάζονται και ήδη έχουν υπαχθεί πάνω από 6.000 άνεργοι.

Το νέο επίδομα εργασίας θεσμοθετήθηκε ως κίνητρο και επιβράβευση για τη γρήγορη επανένταξη στην αγορά εργασίας και αφορά επιδοτούμενους άνεργους που προσλήφθηκαν από τις 29/12/2022 και μετά, σε μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης.

«Ψηλώνει» το επίδομα ανεργίας

Υψηλότερο επίδομα ανεργίας που θα βασίζεται στον μισθό που είχαν οι δικαιούχοι του όταν απολύθηκαν, θα λαμβάνουν οι άνεργοι -πιλοτικά- από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ είναι η αλλαγή του τρόπου παροχής επιδομάτων τακτικής και μακροχρόνιας ανεργίας, δράση που θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Έτσι το επίδομα ανεργίας θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό του ανέργου και θα κλιμακώνεται, χωρίς να πέφτει κάτω από το σημερινό ύψος του επιδόματος (στα 479 ευρώ σήμερα).

Με το νέο σύστημα, οι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το τρέχον σταθερό ποσό των 479 ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν αρχικά υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό των τελευταίων καθαρών μισθών τους.

Σήμερα οι άνεργοι λαμβάνουν το ίδιο σταθερό ποσό, το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού, ανεξάρτητα από τι μισθό λάμβαναν ως εργαζόμενοι ή για πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι. Για παράδειγμα, είτε κάποιος εργάστηκε με μέσο μισθό 800 ευρώ είτε με μέσο μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα των 479 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα (μέγιστο 12 μήνες).