: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε «προεξοφλημένο» το καλοκαίρι αν «μπούμε στον Αύγουστο με 3.000 κρούσματα κορονοϊού».

Τα παρουσίασαν αλματώδη άνοδο

Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA «μόνο αν τηρηθούν τα μέτρα έχουμε ελπίδα να αποκόψουμε τις συρροές».

«Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός» τόνισε ο κ. Τζανάκης προσθέτοντας πως «έχω την αίσθηση ότι έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μπορεί να μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρές συναθροίσεις».

«Γι’ αυτό καλώ τους πολίτες να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις» συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «πιθανότατα η πίεση στο σύστημα υγείας να μην είναι η ίδια όπως το περασμένο φθινόπωρο».

Πάντως προειδοποίησε ότι «θα περάσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι αν δεν προσέξουμε κα ως προς τα μέτρα απομόνωσης και ως προς τα ».

Τα κρούσματα παρουσίασαν αλματώδη άνοδο -σχεδόν τριπλασιάστηκαν -από την περασμένη Δευτέρα 28 Ιουνίου ενώ η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος. Γεγονός που σημαίνει ότι όσοι είναι ανεμβολίαστοι διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλούν οι συνωστισμοί σε beach bar και κλαμπ στην παραλιακή όπου εντοπίστηκαν clusters. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις στον Νότιο Τομέα Αττικής, εκτοξεύθηκαν και σήμερα, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 252 νέα . Ενώ όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο δείκτης θετικότητας άγγιξε το 6,1% και 8,4% στους δήμους Αλίμου και Γλυφάδας, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο 10ήμερο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 27 έτη. Αύξηση έχει παρατηρηθεί και στα κρούσματα που ανήκουν σε συρροές, ενώ το 32% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αναφέρουν σαν πιθανή πηγή έκθεσης, συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο. Όπως γνωστοποίησε ο Ν. Χαρδαλιάς, τα τελευταία 24ωρα καταγράφηκαν εκατοντάδες κρούσματα τα οποία κατόπιν διερεύνησης εστιάζονται σε χώρους διασκέδασης.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η θα φέρει αναπόφευκτα 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα και ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσουν σίγουρα τα 2.000 ημερησίως.

Όπως είπε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, το θετικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορωνοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους, ενώ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του 4ου κύματος».

Μάλιστα, σημείωσε ότι πιθανόν θα δούμε παρόμοια εικόνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ και εκτίμησε ότι «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000 (σ.σ. ημερησίως), δεν το συζητάμε αυτό».