Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας διατύπωσε την εκτίμησή του για την πορεία του στην Ελλάδα – Ανησυχία από την πρόβλεψή του για τα παιδιά

Όπως τόνισε «από την ιστορία της ιατρικής γνωρίζουμε ότι οι πανδημίες διαρκούν 3 χρόνια. Εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγάλη έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά αποκλιμάκωση και μετά το Πάσχα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα ώστε το καλοκαίρι του 2022 θα είμαστε χωρίς τον ».

Ο ίδιος εκτίμησε, πάντως, ότι δεν θα φτάσουμε υψηλότερα στους κατά του κορονοϊού «και πρέπει να ζήσουμε με αυτό και να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Ή θα νοσήσουμε ή θα εμβολιαστούμε». «Κάθε πολίτης πρέπει να λάβει την απόφασή του και να ζυγίσει τους κινδύνους. Δεν υπάρχει η επιλογή ούτε εμβολιάζομαι ούτε κολλάω» πρόσθεσε ο κ. Σύψας

Η πρόβλεψη για τα παιδιά

Ειδική ήταν η αναφορά του Νίκου Σύψα στα παιδιά και τον κορονοϊό καλώντας τους γονείς να συγκρίνουν «τον απειροελάχιστο κίνδυνο από το και τον κίνδυνο από τον κορονοϊό». «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει σε 10 χρόνια με ένα , ξέρουμε όμως τι θα συμβεί σε ένα παιδί καθώς έχουμε βιβλιογραφία για αναφορές long covid σε παιδιά με συμπτώματα όπως κατάθλιψη, κόπωση στην καρδιά».

Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά «μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί» συμπληρώνοντας πως «όλα τα παιδιά που πάνε στο θα εκτεθούν στον ιό».

Τελεσίδικη η αύξηση των κρουσμάτων

Χαρακτήρισε, μάλιστα, «τελεσίδικο» το γεγονός ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά όπως έχει συμβεί και σε άλλες χώρες. «Ελπίζουμε ότι με τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν να βγει η σχολική χρονιά» συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «υπάρχει μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας και γι’ αυτό στα πρωτοκόλλα που εισηγηθήκαμε υπάρχει προθεσμία 1 μηνός για επαναξιολόγηση. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα επιδημιολογικά δεδομένα».

Και ο κ. Σύψας κατέληξε: Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τα παιδιά αλλά το πρόβλημα είναι ότι θα μεταφέρουν τον ιό στο σχεδόν 1 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος μας γιατί τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ